Blog: 5 faza razvoja berzanskog trgovca – gde si ti sada?

U ovom tekstu sam opisao faze razvoja onih berzanskih trgovaca koji bez ikakvog znanja, samouki kreću da trguju.

 

  1. faza – Nesvesno neznanje iliti “hrabrost neznalica”

Većina ljudi kreće u trgovanje na berzi na ovaj način. Znaju da je to dobra prilika za zaradu i čuli su već za ljude koji su ostvarili lepe rezultate.

Nažalost, ovo je isto kao kad prvi put poželimo da vozimo automobil i pomislimo kako je to lako – zbog čega bi bilo teško? Cena se kreće ka gore ili dole – u čemu je ta velika tajna – krenimo odmah!

Baš kao i kada prvi put sednemo za volan, vrlo brzo shvatamo da nemamo pojma kako se to radi. Na nepromišljen način uskačemo u trgovanja i preuzimamo prevelike rizike. Kada otvorimo poziciju, kurs se okreće protiv nas, zatim pokrećemo novo trgovanje u suprotnom smeru, ali kurs se iznova i iznova okreće protiv nas.

I u ovom slučaju možeš imati određene uspehe na početku ali to je još gore – sugeriše ti da je trgovanje zaista lako i počinješ da rizikuješ sve više. Gubitke koja praviš nastojiš da kompenzuješ otvaranjem većih pozicija, čime još više povećavaš rizik. “Rane” koje dobijaš postaju sve bolnije. Tada ti postaje jasno da ne znaš dovoljno o trgovanju. Ova faza obično ne traje duže od nekoliko nedelja.

 

  1. faza – Svesno neznanje iliti već znam, šta ne znam

U ovoj fazi postaješ svestan da trgovanje zahteva više truda. Prvo moraš shvatiti nekoliko stvari. Shvatio si da ne razumeš kako se trguje – još nemaš znanje koje bi ti omogućilo da ostvaruješ redovan profit.

Počinješ da istražuješ sisteme trgovanja i čitaš knjige, pretražuješ internet tragajući za svetim gralom. U ovoj fazi iz dana u dan ili iz nedelje u nedelju prelaziš sa jednog sistema trgovanja na drugi, ne zadržavajući se dovoljno vremena ni na jednom, da bi zaista saznao da li funkcioniše.

Čim naiđeš na neki novi indikator, osećaš da će to biti ono što će ti doneti željeni rezultat. U ovoj fazi isprobaćeš različite softvere za automatsko trgovanje u Metatrader- u, pokretne proseke, fibonači, divergenciju i stotinu drugih stvari, u nadi da ćeš svoj „magični sistem“ trgovanja sastaviti od njih.

Krećeš da tražiš savete drugih ljudi, ali ni to ne donosi rezultat. Pretplaćuješ se na trgovačke signale – ali ni oni nekako ne funkcionišu. Bez obzira da li su saveti za kupovinu dobri ili ne, ne možeš ostvariti dobar rezultat jer se sati provedeni ispred ekrana ne mogu uštedeti. Ova faza može trajati čitavu večnost – od 1do 3 godine. Ovo je faza u kojoj većina samoukih trejdera odustaje. Za one koji ne odustanu, dolazi sledeća faza.

 

  1. faza – Heureka! – iliti “razumeo sam”

Pri kraju druge faze počinješ da razumeš da uspeh ne zavisi samo od tvog sistema trgovanja. Otkrićeš da je čak i običan pokretni prosek dovoljan za profitabilan i uspešan sistem, ako imaš odgovarajući pristup i money management. Pročitaćeš nekoliko knjiga o psihologiji trgovanja, prepoznaćeš karaktere opisane u njima i konačno dolazi trenutak „razumem“. Ovaj trenutak će ti mozak prebaciti u jedan drugi režim rada. Odjednom shvataš da ni ti, niiti bilo ko drugi ne može uvek tačno da predvidi šta će se desiti na tržištu u narednih 10 sekundi ili čak 20 minuta. Razumećeš da se na berzi uvek baziramo na verovatnoći nekog očekivanog događaja.

 

 

Nakon ovoga više te neće interesovati šta drugi govore. Postaješ samostalan trgovac koji sledi samo sopstveni način trgovanja. Koristiš samo jedan sistem koji je u potpunosti prilagođen tvojoj ličnosti. Sve se bolje osećaš dok trguješ. Rizik držiš pod kontrolom i  hrabro krećeš u trgovanja čim tvoje oči opaze potencijalnu priliku za zaradu.

Kada se trgovanje ne završi onako kako si planirao, to te neće rastužiti jer znaš da nije bilo do tebe, već do tržišta. Pošto imaš poverenja u svoj sistem, ideš dalje, jer uzdajući se u svoju dosadašnju statistiku, znaš da će sledeće trgovanje verovatno biti uspešnije.

Više ne obraćaš pažnju na rezultate pojedinačnih trgovanja, već te interesuje nedeljni presek, pošto znaš da uspeh tvog sistema ne zavisi od jednog ili dva neuspešna trejda, već od konačnog bilansa.

Učiš o pravilnoj primeni upravljanja rizikom i prisećaš se onih koji su ti govorili o tome pre godinu ili dve. Tada još nisi bio spreman da to razumeš i prihvatiš.

 

  1. faza – Svesna primena znanja

Pozicije otvaraš samo u situacijama u kojima ti strategija to nalaže. Profite puštaš da porastu koliko god je moguće, a trgovanja u kojima cena odmah krene suprotno, zatvaraš brzo, s malim gubitkom. Imaš sve više samopouzdanja, jer si se uverio da sistem funkcioniše.

Rezultati još nisu onakvi kakve bi želeo, ima prostora za dalji razvoj ali je dobar osećaj što znaš da si na dobrom putu.

Već osećaš i znaš da od sitnih detalja zavisi kada ćeš početi da ostvaruješ željene profite.

 

  1. faza – Podsvesna primena znanja

Kao i kod vožnje, sedaš za volan i jednostavno ideš napred- voziš rutinski, instinktivno. Radiš svoj posao automatski. Obraćaš pažnju samo na trgovačke prilike sa velikim potencijalom.

Naučio si da kontrolišeš svoje emocije i postao si trgovac čiji se račun ravnomerno uvećava.

Trgovanje više nije uzbudljivo – zapravo je pomalo dosadno – kao i sve u životu kada si već u nečemu dovoljno dobar – postaje rutinsko, pomalo dosadno. Stalno usavršavaš svoj sistem, zato vremenom postaje sve bolji i bolji. Uzdignute glave možeš reći da si postao pravi berzanski trgovac, ali zapravo nemaš nikakvu potrebu da se hvališ time pred bilo kim, jer radiš za sebe i svoju porodicu.

Nadam se da si uživao u ovom putovanju u duhovni svet trgovaca. Identifikuj svoju trenutnu poziciju i razmisli šta možeš učiniti da bi što pre prešao u sledeću fazu.

 

Berzanski master kurs kreće 3. oktobra 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>