Blog: 7 grešaka koje treba da izbegneš ako trguješ na berzi

Pravljenje grešaka u svetu berze deo je procesa učenja. Iako svaki trgovac/investitor povremeno pravi greške, početnicima je posebno važno da obrate pažnju na njih.

U nastavku navodim 7 tipičnih grešaka koje bi trebalo izbeći.

 

1. Nemaš plan, strategiju trgovanja

Svaki profesionalni trgovac radi prema dobro osmišljenom planu, ima jasnu strategiju ulaska i izlaska iz trgovačke pozicije, tačno zna koji deo kapitala može da angažuje po trgovanju i koliki maksimalni rizik može da preuzme.

Česta greška od strane početnika je da nemaju takav plan, ili ako ga imaju, odmah ga bacaju u stranu ako se stvari ne odvijaju onako kako su planirali. Čak su spremni da urade sve suprotno u odnosu na prvobitnu ideju (na primer, kreću odmah da šortuju čim vide da je kurs počeo da pada).

 

2. Ne koristiš stop-loss nalog

Jedan od znakova da nemaš plan trgovanja je ako ne koristiš stop-loss nalog. Za one koji možda nisu upoznati sa značenjem naloga za zaustavljanje gubitka, objasnit ću to u nekoliko reči. Stop nalog je važan jer ga koristimo za ograničavanje gubitka kako bismo mogli da kontrolišemo rizik. Ukoliko cena krene u suprotnom smeru od planiranog, unapred zadati stop nalog nam automatski zaustavlja trgovanje i tako nas čuva od većih gubitaka.

 

3. Gomilaš gubitke

Ovo je usko povezano sa prethodnom tačkom. Kada trgovac početnik ne koristi stop nalog i kurs krene „protiv njega”, on mnogo okleva pre nego što deluje (ugasi poziciju) i predugo čeka u nadi da će se tržište okrenuti. Kao rezultat toga, gubici mu se gomilaju što može da dovede do lošeg krajnjeg rezultata ili do toga da novac uložen u poziciju ostane „zarobljen” tokom dužeg vremena, sve dok se cena ponovo ne vrati na početni nivo.

 

4. Trguješ pod uticajem FOMO efekta

FOMO = Strah od propuštanja prilike, tj. plašimo se da ne izostanemo iz nekog velikog cenovnog pomeraja, što obično rezultira donošenjem loših odluka.

Za vreme trgovanja treba postupati smireno. Ništa nećemo propustiti, uvek će postojati nove prilike. Nauči da ne moraš da juriš cenu. Odnosno, ako si upravo propustio neki veći cenovni skok, nemoj naknadno uskakati u trgovanje, sačekajte povlačenje cene (pull back) ili nađi drugu priliku.

 

 

5. Ne vršiš temeljitu analizu 

Takođe je česta greška da početnici ne vrše dovoljno temeljne analize pre nego što pokrenu trgovanje. Mnogi jednostavno nisu dovoljno strpljivi da bi sprovodili analize i jednostavno prerano pokreću trgovanje. Međutim, to može skupo da nas koštati.

Ne smemo biti nestrpljivi i ne treba da se plašimo propuštanja prilike. Na tržištu će uvek biti dobrih prilika, a mi ćemo pronaći i strpljivo sačekati one najbolje i tako će naš kapital rasti najbrže.

 

6. Trguješ istovremeno na više različitih tržišta

Trgovci početnici često imaju želju da trguju na više tržišta (npr. na berzi, deviznom tržištu, robnom tržištu itd.). Međutim, to podrazumeva podeljenu pažnju i može otežati sticanje potrebnog iskustva i znanja. Na taj način ćeš veoma teško postati ekspert makar za jedo tržište.

U početku se usredsredi samo na jedno tržište, izučavaj ga i stiči iskustvo. Kada budeš bio profitabilan na jednom tržištu, možeš preći na drugo.

 

7. Zanemaruješ brokerske provizije

Nemoj plaćati više nego što je nužno. Izaberi brokera koji ne naplaćuje visoke naknade, tako će ti ostati više novca na računu. Ponuda na tržištu brokerskih kuća je prilično velika, posebno na FOREX-u. Postoje ogromne razlike u brokerskim provizijama i ostalim troškovima koje nam one zaračunavaju. Ako nisi dovoljno pažljiv, brokerske naknade ti mogu odneti dobar deo zarade.

Ukoliko budeš obratio pažnju na gore navedene greške i uspeš da ih otkloniš, već si učinio mnogo za tvoj uspeh u trgovanju.

 

Berzanski master kurs kreće 20. septembra 2020! 

Pogledaj ostale detalje i prijavi se ovde >>>