Blog: 7 koraka do uspeha u trgovanju

Ukoliko želiš da postaneš vuk s Wall Street-a i ako si spreman da se potrudiš da bi to postigao, moraš načiniti sledeće korake:

 

  1. Stekni neophodno znanje!

Za uspeh na berzi je nophodno usvojiti određeno teorijsko i praktično znanje.

Kada se čovek odluči za neko novo zanimanje, potrebno je da donese važnu odluku – na koji način i od koga će to znanje da prikupi.  

Savetujem ti da za učitelja odabereš stručnjaka koji je autentičan u tome što radi, koji ti ne obećava da ćeš se obogatiti preko noći i koji će nastojati da ti pruži sveobuhvatno znanje, dovoljno da se baciš u duboku vodu među velike ribe!

 

  1. Upoznaj svoju ličnost!

Nije svejedno koje lične osobine nosiš u sebi i koje loše osobine poseduješ.

Ako spadaš među egoistične, tvrdoglave osobe koje teško podnose kada je neko drugi u pravu, teško podnosiš kada gubiš, moraćeš da radiš više na sebi da bi postao uspešan na berzi.

Ako za tebe važi suprotno od ovoga, biće ti lakše, međutim, svakako treba da upoznaš glavne karakteristike tvog tipa ličnosti, to će ti pomoći puno u ovom poslu.

Budi spreman – edukacija za tgovanje na berzi ujedno je i trening samospoznaje!

 

  1. Vežbaj na demo računu!

Putem demo računa možeš uvežbati upravljanje trgovačkom platformom, korišćenje alata za analizu, rutinsko unošenje trgovačkih naloga. Na realnom računu nema “grejs perioda”, tamo za svaku grešku, svaki pogrešan klik plaćaš svojim pravim novcem!

Predlažem ti da pre početka trgovanja na realnom računu, testiraš sebe u demo okruženju. Isprobaj sve funkcije platforme, tehnike trgovanja i stekni trgovačku rutinu!

Zapamti da i polaganje vozačkog ispita počinje probnom vožnjom uz pomoć instruktora.

 

  1. Kreiraj sopstvenu, personalizovanu strategiju trgovanja!

Većina ljudi čini grešku kopirajući jedan na jedan nečiju strategiju trgovanja. Ne postoje dve osobe istog temperamenta, načina razmišljanja, finansijskog stanja… prema tome, ono što kod nekog drugog funkcioniše i daje rezultate, malo je verovatno da će i kod tebe.

Nakon što usvojiš neophodno znanje iz analize, formiraj svoj stil trgovanja, sastavi svoju strategiju, uvežbaj je i usavršavaj na demo računu.  

 

  1. Kreni postepeno na realnom računu!

Nakon što si puno vremena i energije uložio u vežbanje na demo platformi, moraš da stekneš rutinu i na realnom računu.

Kada otvoriš realan račun, prvo kreni da trguješ manjim pozicijama, da bi se postepeno navikavao na mentalni teret koji prati trgovanje pravim novcem! Nakon određenog vremena, kada se navikneš na psihološki pritisak i stekneš dovoljnu rutinu, možeš postepeno da povećavaš veličinu trgovačkih pozicija sve do nivoa koji si definisao u strategiji.

 

  1. Vodi dnevnik trgovanja!

Dnevnik trgovanja je ogledalo koje nemilosrdno pokazuje tvoje greške i pomaže ti da identifikuješ slabe tačke strategije. Bez dnevnika lako ti se može desiti stagnacija u pogledu rezultata ili još gore, da skreneš sa pravog puta.

Savetujem ti da redovno (nakon svakog trgovanja ili na kraju svakog dana) ažuriraš svoj dnevnik kako bi na vreme mogao da intervenišeš i modfikuješ svoju strategiju!

 

  1. Formiraj sopstvenu filozofiju trgovanja

Uspešni trgovci imaju različite pristupe trgovanju ali se slažu oko jedne stvari: strategija sama po sebi nije dovoljna, potrebno je formirati jedinstven pogled tj. filozofiju za sagledavanje i tumačenje tržišnih dešavanja.

Ključ za uspeh u berzanskom trgovanju leži u Tebi! Formiraj svoju filozofiju trgovanja koja će te pratiti tokom cele trgovačke karijere i pomoći ti da prebrodiš slabije periode.

 

Ne gubi iz vidokruga gore navedene korake, njihova primena će ti pomoći da ostvariš svoj cilj i što pre postaneš uspešan trgovac.

 

Osnovni kurs o trgovanju na berzi kreće 14-15. decembra 2019. 

 

Pogledaj ostale detalje i prijavi se ovde >>>