Blog: 7+1 činjenica o svetu berze

Svet berzanskog trgovanja spolja gledano može delovati zastrašujuće i mistično, ali zapravo nije tako. Poslovanje na berzi je moguće izučiti kao i svaki drugi posao. U ovom tekstu navešću 7+1 zanimljivost, kako bih vam probudio interesovanje za tržište hartija od vrednosti.

 

  1. Najstarija berza

Tokom istorije, trgovina je igrala važnu ulogu u životu gotovo svake civilizacije. Iako je poznato da je i ranije u prošlosti bilo transakcija u vezi sa prodajom dužničkih hartija i imovinskih prava, prvom zvaničnom berzom smatra se tržište kapitala pokrenuto 1602. godine u Amsterdamu.

 

  1. The Big Board

Njujorška berza (NYSE) je berza sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na svetu, otuda i njen nadimak „velika ploča“. Krenula je sa radom 1792. godine. U početku je nosila nadimak “curb” (ivičnjak trotoara), jer su se u početnoj fazi dilovi sklapali na trotoaru ispred zgrade berze.

 

  1. Oktobarski efekat

Na tržištima kapitala postoje takozvane anomalije usled kojih, iz određenih razloga, postoji značajna veza između dešavanja na tržištu (fluktuacije kursa…) i spoljnih faktora (npr. vremenske prilike, vesti o izborima itd.). Takav je slučaj sa oktobarskim efektom, kada su investicioni analitičari i brokeri uglavnom oprezniji od proseka, zbog prethodnih negativnih iskustava koja se vezuju za ovaj mesec. Prvi veći pad na globalnim berzama dogodio se 29. oktobra 1929. zatim 19. oktobra 1987. a i oktobar 2002. i 2008. vode se kao crni dani u berzanskim kalendarima.

 

  1. Hollywood vs. realnost

Iako nema sumnje da se ogroman novac obrće na berzama, stvarna slika ni u kom slučaju nije tako uzbudljiva i blistava kao što se prikazuje u holivudskim filmovima. Bez obzira na to, ako volite filmove, možete pogledati sledeće naslove: Opklada veka (The Big Short), Vol strit (Wall Street), Poziv upozorenja (Margin Call), Vuk sa Vol strita (The Wolf of Wall Street).

 

 

  1. Tradicionalni udarac u zvono

Na Njujorškoj berzi se svakog dana, još od kraja 19. veka, označavaju početak i kraj rada berze. Zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.

Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze udarcem u zvono. Tako su česti gosti razni funkcioneri, političari, glumci, pevači, sportisti…

 

  1. Ne moraš biti bogat, da bi krenuo da ulažeš na berzi

Svako ko ima nešto slobodnog kapitala (uošte ne mora da bude veliki novac), može da otvori brokerski račun za kupovinu hartija od vrednosti. Danas, u eri interneta, svojim berzanskim investicijama možemo upravljati putem interneta, udobno, iz svog doma ili sa bilo kog mesta.

 

  1. Sreća prati hrabre ali i pametne

Jako je važno da korake trgovanja sprovodimo odlučno i pravovremeno, a za to je neophodno poznavati pravila berzanskog trgovanja i način sprovođenja analize. Na berzi, kao ni u drugim poslovnim poduhvatima, ne možemo se bazirati na sreći, moramo imati jasan plan i razrađen sistem rada.

 

  7+1. Izuzetak od pravila 

Njujorška berza je poznata po svom strogom dres kodu koji zabranjuje nošenje farmerki i ležerne kežual odeće.  Ali budući da je berza puna iznenađenja, na njoj je zabeležen događaj kada je i ona “olabavila kravatu”.  Naime, 21. mart 2019. bio je dan kada je kompanija Levi’s obznanila prvo emitovanje akcija na berzi (IPO), a tom prilikom su se na parketu berze skoro svi pojavili u farmerkama, čak i direktorka Njujorške berze Stejsi Kaningem.

 

Berzanski master kurs kreće 20. septembra 2020! 

Pogledaj ostale detalje i prijavi se ovde >>>