Blog: Akcije čija cena beleži rast usled ratne krize

Rusko-ukrajinski rat je pogoršao već postojeću nestašicu određenih sirovina i proizvoda uzrokovanu problemima oko globalnih lanaca snabdevanja. Dobavljači mnogih sirovina su već izvesno vreme bili gospodari, a sada su postali kraljevi. Određeni broj kompanija je profitirao na ratnoj krizi, u ovom tekstu ću predstaviti neke od njih.

Prošla su dva meseca otkako je izbio rat. Ta situacija je donela oštre promene na tržištima kapitala. Pored brojnih gubitnika, dramatično izmenjeni svetski poredak proizveo je i dobitnike na tržištima kapitala. U današnjem zapisu predstaviću neke od kompanija koje su do sada najviše profitirale na krizi.

 

Proizvođači veštačkog đubriva

Već i pre izbijanja rata, na svetskim tržištima veštačkog đubriva bilo je nestašica, a ruski i beloruski proizvođači su sve više dominirali. Izbijanje rata je dodatno podstaklo eksploziju cena.

Na slici ispod nalazi se grafikon kretanja cene akcija kompanije Mosaic sa sedištem na Floridi, u periodu od 27. oktobra 2021. do 19. aprila 2022. god.

 

Naftne kompanije

Cena sirove nafte, koja je pre dve godine bila na minus 37 dolara, počela je naglo da raste od početka rata. Kako potražnja za izvorima energije koji će zameniti ruske izvore raste iz dana u dan, tako eksponencijalno raste i vrednost kompanija koje se bave naftom i prirodnim gasom.

Kao primer za to izdvojio sam kompaniju  Chevron, koja je sada 18. najvrednija kompanija na berzi u SAD sa tržišnom kapitalizacijom od 330 milijardi dolara. Prošle godine još nije bila ni u prvih 50.

Na slici ispod se vidi kretanje cene akcija Chevron-a od 11. oktobra 2021. do 19. aprila 2022.

 

Tečni prirodni gas

S obzirom da Evropa ulaže velike napore u pronalaženje alternativa ruskom prirodnom gasu, kompanije koje se bave snabdevanjem tečnim prirodnim gasom (LNG) imaju sve značajniju ulogu na ovom tržištu.

Na slici ispod vidi se kretanje cene akcija kompanije Cheniere Energy iz Teksasa, između 7. oktobra 2021. i 19. aprila 2022. god.

 

Čelik

Nestašica čelika, koja je nastala već tokom pandemije korona virusa, intenzivirala se od izbijanja rata, slično kao i u slučaju veštačkog đubriva. Od 150 miliona tona čelika koji se koristi u Evropskoj uniji, 20 odsto se uvozi, od čega 40 odsto dolazi iz Rusije, Belorusije i Ukrajine.

Na donjoj slici vidi se grafikon akcija US Steel-a između 15. oktobra 2021. i 19. aprila 2022.

 

Vojna industrija

Ne treba biti previše mudar da bismo zaključili da u periodima rata kompanije koje proizvode oružje i municiju ostvaruju velike prihode, a to se zasigurno ogleda i u ceni njihovih akcija.

Na primeru ispod vidi se kretanje cene akcija američke kompanije Locheed Martin, proizvođača borbenih aviona i ostalog naoružanja, između 9. novembra 2021. i 19. aprila 2022. god.

 

Norveška

Norveška je jedan od najvećih dobitnika ove ratne krize. Već sada ima kapacitet za proizvodnju gasa koji je na nivou 25% kapaciteta ruske proizvodnje. Sva je prilika da će Norveška usled ogromne potražnje u narednom periodu pojačati svoje proizvodne kapacitete kada je ovaj energent u pitanju.

Na slici ispod prikazan je deo grafikona cene akcija norveške energetske kompanije Equinor, u periodu od 11. oktobra 2021. do 19. aprila 2022.

 

NAPOMENA: Gore navedeni primeri ne predstavljaju investicioni savet. 

Berzanski master kurs kreće 22. maja 2022!  

Za prijavu i ostale detalje klikni OVDE >>>