Blog: Berza, naš mentor

Berza je u očima mnogih nepredvidiva oblast. Oni koji se usude da joj se približe i pokušaju da je razumeju, mogu steći veliko blago koje se ne ogleda isključivo u uvećanju imovine.

Razumevanje ponašanja investitora na berzi i psiholoških faktora koji stoje iza cenovnih kretanja, mogu pružiti veliku dozu iskustva koje će nam biti od koristi u svakodnevnom životu, doprinoseći našem uspehu na drugim životnim poljima, kao i povećanju naše efikasnosti u procesu donošenja odluka.

Na berzi ponekad možemo biti svedoci iracionalnih cenovnih kretanja, koja se vremenom koriguju i vraćaju u normalan kolosek.

Izveštaj o rezultatu poslovanja kompanije koji zaostaje od očekivanog, često dovodi do tonuća cena akcija, jer ih investitori panično spuštaju do neviđenih dubina.  Zatim prođe nekoliko meseci i ispostavlja se da su problemi bili samo privremeni, menadžment kompanije je na visini zadatka i cena akcija ponovo kreć da raste. Reakcija je često u većoj meri emotivna, nego logična. Pesimistična prognoza je bila rezultat uticaja emocija na naš um.

Poznata situacija, zar ne? Nakon velikog razočarenja, naše samopoštovanje često potone ali poznavajući ovu psihološku pozadinu, lako se možemo vratiti na teren realnosti i obnoviti samopouzdanje. Naravno, sve ovo funkcioniše i obrnuto. Izvanredni rezultati na poslu u nekoliko uzastopnih meseci i već vidimo sebe u fotelji generalnog direktora. To je takođe opasno, jer ko pomisli da je na vrhu, već je krenuo ka dole…

Fenomen koji se često može opaziti na berzi, a primetan je i u svakodnevnom životu i takođe utiče na naše lične odluke – je „instinkt stada“, odnosno usklađivanje mišljenja i ponašanja pojedinca sa mišljenjem i ponašanjem mase.

Psihološka pozadina u ovom slučaju je emocionalna motivacija za pojačanje osećaja sigurnosti. Ekstremna manifestacija toga je formiranje tzv. berzanskih mehura, čije je pucanje neizbežno. Svako ko u takvoj situaciji može da ostane trezven i razmišlja racionalno, donosiće ispravnije odluke.

Na berzi se tokom poslednjih decenija iskristalisalo da je jedan od najvažnijih aspekata u životu bilo koje kompanije ili ekonomije – poverenje. Kompanija u kojoj su odnosi između vlasnika, uprave i zaposlenih prožeti poverenjem, definitivno može biti uspešnija.

Poverenje je ključno pitanje i u našem životu. Ulaganje u porodicu, prijatelje i radne odnose, izgradnja i održavanje najvišeg nivoa poverenja, pozitivno utiče kako na naš trenutni kvalitet života, tako i na naše buduće mogućnosti.

Znanje neophodno za poslovanje na berzi ima cenu. Investitori ove veštine ne stiču automatski, već kroz edukaciju i suočavanje sa odlukama o investiranju u praksi, tj. iskustveno.

Ako umemo da sagledamo kontradiktornu pozadinu emocionalnih reakcija i logičnih odluka na berzi i ostanemo mirni u kritičnim situacijama, steći ćemo znanje, iskustvo i sposobnosti od kojih možemo imati ogromnu korist i u svakodnevnom životu.

 

Berzanski master kurs kreće 13. juna 2020.  Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>