Blog: Česte greške pri trgovanju na berzi

Trgovina akcijama je poput vožnje automobila. Kada kreneš da voziš, misliš da tebi to već ide onako kako treba. Zatim napraviš prvu grešku i odmah postaneš oprezniji. Nastavljaš da voziš i stičeš sve veću rutinu.

Uvek će biti manjih grešaka, ali nakon svakog pređenog kilometra postaćeš iskusniji i bolji vozač, međutim, nikada ne smeš zaboraviti da u vožnji uvek postoje opasnosti, zato stalno moraš biti racionalan.

Ova analogija je dobra, jer trgovanje akcijama funkcioniše na sličan način. Najveći broj grešaka bi se mogao preduprediti, ukoliko bi neko na vreme skrenuo pažnju na njih. U narednom tekstu ću ukratko rezimirati najčešće greške.

 

Nedostatak adekvatnog znanja

– Rešenje je edukacija.

Čime god se neko bavio, sticanje znanja je uvek prvi korak. Da bi učenje bilo što efikasnije, savetujem ti da pronađeš iskusnog mentora koji će ti na bazi sopstvenog znanja i iskustva pomoći da brže napreduješ i izbegneš suvišne greške.

 

 

Previše komlikuješ

– Stvari se moraju pojednostaviti i treba razmišljati zdravorazumski.

U ovom trenutku je najvažnije da – što je više moguće – uprostiš svoj sistem donošenja odluka tokom trgovanja. Bolje je obraćati pažnju na svega nekoliko detalja koje možeš brzo i efikasno protumačiti, umesto da imaš 100 različitih kriterijuma koji ti samo komlikuju i otežavaju trgovanje.

 

Koristiš previše indikatora

– Trgovanje na berzi nije stvar indikatora.

Jednom sam pokušao da trgujem na bazi kombinacije od osam različitih indikatora. Tokom tri dana sam čekao priliku za trgovanje ali se nije pojavila. Samo sam izgubio vreme. Video sam tuđe grafikone na kojima se sam grafikon cene nije video od silnih linija indikatora… to samo komplikuje trgovanje. Koristi indikatore kao dodatnu potvrdu ulaznih situacija ali nemoj preterivati.

 

Pohlepan si

– Sedneš da trguješ i za sat vremena zaradiš 50 dolara, te odmah kombinuješ, računajući da je to za 8 sati 400 USD!

Ne kombinuj, ne budi pohlepan! Kada te motiviše brza zarada, gotovo sigurno gubiš. Veruj mi, znam.

 

Misliš da ćeš prvog dana postati milioner

– Nećeš.

Nije niko.

 

Nadam se da će ti ovih nekoliko misli biti od koristi, kako ne bi načinio gore navedene greške.

 

Berzanski master kurs kreće 12. juna 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>