Blog: Da li je trgovanje na berzi kocka?

Ovo pitanje se često postavlja, jer se mnogima čini da se novac na berzi zarađuje na bazi sreće. Za one koji su ostvarili dobit na berzi, često se kaže da su “srećnici”, mada se najčešće (osim u slučaju loto sedmice) iza te „sreće” krije mukotrpan rad.

Najverovatnije, berzansko trgovanje za mnoge može izgledati kao igra na sreću, jer se ni ovde unapred ne može znati kakav će ishod imati započeto trgovanje.

 

Da li je berza zaista kocka?

Nije, u onom smislu u kom obično koristimo pojam kocke, sigurno nije.

Zašto?

Jer za razliku od igara na sreću, ovde možeš da upravljaš rizikom i nakon pokretanja trgovanja. To, na primer, u ruletu ne možemo da uradimo, jer tamo nakon ubacivanja loptice u točak, ne možemo ni da povećamo, niti da smanjimo svoj ulog.   

Pogledajmo koje su to glavne razlike između berze i kockanja.

 

Trgovanje možeš da pokreneš, kada proceniš da su šanse za ostvarivanje pozitivnog rezultata najveće.

To možemo postići praćenjem trenda, kao i ulascima nakon proboja određenih cenovnih nivoa ili na osnovu nekog drugog, prethodno testiranog znaka za ulazak u trgovanje. Kada trgujemo prateći trend, trgovanje pokrećemo u smeru trenda. Tada postoji veća verovatnoća da će se smer kretanja cene nastaviti u (za nas) poželjnom smeru. Na taj način možemo povećati svoje šanse za ostvarivanje dobitka.

U ruletu praktično ne postoji – ili je vrlo mala – mogućnost da čovek pronađe tačku za unošenje uloga, u kojoj će verovatnoća za dobitak biti veća od verovatnoće za gubitak.

 

 

Iznos koji ulažeš u trgovanja, možeš da prilagodiš datoj situaciji.

Dok u ruletu nemaš skoro nikakve mogućnosti da pre pokretanja točka analiziraš svoju situaciju, na berzi primenom tehničke ili fundamentalne analize, možemo da analiziramo aktuelnu situaciju. Postojanje trenda ili nekog nivoa može da nam pruži  određenu prednost na tržištu. U ruletu toga nema. Učenjem i vežbanjem stičemo rutinu koja nam omogućava da primenom odgovarajuće analize, na berzi ostvarimo izvesnu prednost na tržištu. 

Naravno, ovu veštinu čovek ne može da stekne za minut, već samo upornim vežbanjem. Većina ljudi čini grešku, jer misli da nakon nekoliko sati edukacije i nedelju dana demo trgovanja, u dovoljnoj meri poznaje tržište.

 

Moguće je vršiti analizu situacije i u hodu.

Kada se na stolu za rulet pokrene loptica, svoj ulog više ne možeš ni da smanjiš, ni da povećaš. Na berzi možeš!

Na berzi imaš mogućnost da u skladu sa tržišnom situacijom, povećavaš ili smanjuješ poziciju. Šta više, pomeranjem stop naloga možeš postepeno da smanjuješ i rizik. Upravljajući trgovačkim pozicijama na ovaj način, rizik tj. eventualni gubitak možemo da držimo pod kontrolom. 

Ako si na stolu za rulet kao ulog stavio jednu hiljadarku, ukoliko dođe do gubitka, taj gubitak ne može da bude manji od celog iznosa tvog uloga, jer nakon pokretanja loptice, ne možeš polovinu uloga da podigneš sa stola. Na berzi je moguće u hodu prepoloviti poziciju ili je zatvoriti u celosti, čime je u znatnoj meri moguće smanjiti gubitak.

Ako pak primetiš da se tržište kreće u poželjnom smeru, možeš da povećaš svoj ulog tj. da kupiš dodatne količine. Tako ćeš u slučaju povoljne tržišne situacije, zaraditi više nego što si u početku planirao.

Mogućnost regulisanja gubitka i profita daje veliku prednost berzanskim trgovcima, naime, na taj način odnos gubitaka i dobitaka nije fiksan, već njime možemo upravljati dinamično, u skladu sa sopstvenim potrebama i aktuelnom tržišnom situacijom.

Ono što u slučaju berzanskog trgovanja predstavlja ogromnu prednost je to što tokom trgovanja na berzi – kada se cena kreće u poželjnom smeru – pomeranjem stop naloga, nakon izvesnog vremena možemo u potpunosti da eliminišemo rizik. Od  momenta kada smo to uradili, u tom trgovanju više ne možemo da ostvarimo gubitak, jedino pitanje je koliki profit ćemo ostvariti do kraja trgovanja.

 

Zaključak:

Berza nije kocka. Poslovanje na berzi je vid investiranja, gde prinose ostvarujemo planskim pristupom, primenom odgovarajuće analize i načina upravljanja rizikom, a ne na bazi sreće.

Berzi se može pristupati i kao prema kocki, ali ako putem ove aktivnosti želimo da ostvarujemo redovne, natprosečne prihode, prvo treba da steknemo neophodno znanje, koje će nam omogućiti da to ostvarimo.