Blog: Da li učiti na demo ili na realnom računu?

Ako već imaš vozačku dozvolu, sigurno se sećaš da tvoj instruktor nije započeo prvi čaš tako što ti je rekao: sedi za volan i kreni u saobraćaj, a saobraćajne znakove i pravila naučićeš u hodu, usred najvećeg saobraćaja. Nije slučajno ni to što se piloti aviona obučavaju na simulatorima. S jedne strane, avion je vrlo skupa stvar, a da ne pominjemo živote putnika čija sudbina ne može zavisiti od nedovoljno obučenog pilota.

Isto tako, pre nego što kreneš sa trgovanjem uživo, važno je naučiti i uvežbati opšta pravila trgovanja na demo računu. Ovde ne mislim samo na funkcije platforme za trgovanje, već i na izradu, testiranje i uvežbavanje svih delova tvoje strategije trgovanja. Demo račun je savršen za to.

Sve dok ne znaš šta i kako treba raditi, dok ne budeš mogao tokom makar nekoliko meseci uzastopno da ostvaruješ profit na demo računu, to ti sigurno neće polaziti za rukom ni na realnom računu. Uzalud sanjaš o tome!

Da bismo mogli da trgujemo samouvereno i efikasno, važno je imati poverenje u svoj sistem. Moramo da razumemo da uspeh nije rezultat jednog trgovanja, već čitave serije, čiji ukupan zbir daje naš rezultat. Istorija trgovanja na tvom demo nalogu pokazaće ti da li je to što radiš dobro, jer iz nje možeš videti koliko je uspešno to što si do sada radio. 

 

 

Ako trgujemo spontano, bez ikakvog plana i sistema, rezultati će takođe biti slučajni i neće biti ponovljivi. Uspešni trgovci puno vežbaju. Tokom dugotrajnih vežbi  otkrivaju karakteristične obrasce kretanja grafikona, nakon kojih je verovatnoća određenog ishoda uvek malo veća u odnosu na sve ostale tržišne situacije.  Trguju isključivo na osnovu tih opažanja, uz precizno definisanu strategiju i stroga pravila u pogledu upravljanja rizikom. Veruju u svoj sistem trgovanja jer se on zasniva na sopstvenim zapažanjima.

Zato i ti treba što više da vežbaš, da bi video i iskusio što više tržišnih situacija, i na bazi njih definisao pravila svoje strategije trgovanja. To možeš učiniti i na realnom računu, ali bez pravog znanja i iskustva svoj novac izlažeš prevelikom riziku. Zašto onda ne bi poštedeo sebe i krenuo prvo na demo računu?

Ne veruj svom savetniku/ menadžeru iz brokerske kuće koji ti preporučuje da što pre kreneš u realno trgovanje! On dobija platu od provizije na osnovu tvojih depozita i prometa koji generišeš. Njemu nije važno da li ćeš ti zaraditi ili izgubiti, on će u oba slučaja dobiti svoju proviziju.

Kada tvoj sopstveni sistem trgovanja bude gotov i kada budeš umeo da stvaraš profit na demo nalogu, možeš se okušati u realnom trgovanju. Tu takođe vredi biti umeren: prvo kreni da trguješ manjim iznosima, uz postepeno povećanje veličine trgovačkih pozicija!

Po mogućnosti, demo nalog podesi tako da iznos virtuelnog novca za trgovanje na njemu bude približno jednak iznosu koji ćeš uložiti kada budeš započinjao realno trgovanje. To će ti dodatno pomoći da se navikneš na okolnosti budućih realnih trgovanja.