Blog: “FOMO” – Jedan od tvojih najvećih neprijatelja

FOMO = Fear Of Missing Out, na srpskom znači strah od izostanka, propuštanja. Ja sam takođe činio greške usled ovog efekta. Dožive ga i svi početnici.

Novac utiče na naše emocije. Na berzi baratamo s novcem, zato postoje neverovatno jake emocije koje prate određena dešavanja.

Ovaj efekat (strah od toga da ćemo propustiti neku povoljnu priliku) prisutan je i van berze. Na njemu se zasniva većina reklamnih poruka u medijima, marketinški stručnjaci ga veoma često koriste. Ako postoji nešto „dobro“, to niko ne želi da propusti.

Na finansijskim tržištima se manifestuje na način da se većina ljudi plaši da će izostati iz velikog cenovnog rasta ili pada. Zato, kada se na grafikonu pojavi veća zelena ili crvena sveća, neki trgovci odmah skoče na nju i otvaraju dugu ili kratku poziciju. Međutim, ovako pokrenuta trgovanja se najčešće završavaju brzim aktiviranjem stop naloga.

 

 

Prema tome, FOMO trejding najviše dolazi do izražaja pri minimumima i maksimumima kursa (vrhovi i dna), odnosno u slučaju naglih skokova ili padova cene. Ova pojava se prvenstveno vezuje za početnike ili još nedovoljno zrele trgovce koji pokušavaju da „uzjašu” same vrhove i dna, jer žele da budu „u pravu“, kako  bi u razgovoru sa prijateljima mogli da kažu da su zahvatili određeni cenovni pomak od najniže tačke do maksimuma. Ali ta jedna rečenica može puno da košta.

Naše trgovine se uvek moraju sprovoditi prema unapred definisanom, preciznom skupu pravila, tj. strategiji. Ne treba se oslanjati na emocije i ego, jer to može mnogo da nas košta i nikako ne može biti efikasno na duži rok.

FOMO efekat se pojavljuje u svakoj oblasti gde neka stvar postane trend ili obaćava veliku profitabilnost. To je bio slučaj sa kopanjem zlata u prošlosti, a u novije vreme postoje dobri primer i na berzi, npr. u slučaju akcija kompanije Game Stop, situacija sa binarnim opcijama, a u poslednje vreme jedan od najjačih hajpova se razvio oko kriptovaluta.

Ako primetite dobru priliku na tržištu, iskoristite je, ali odluku donesite na racionalnoj osnovi, nemojte dozvoliti da vas ponese FOMO efekat! Nemojte žaliti za propuštenom prilikom, jer ih na berzi ima na pretek. Najveća vrlina uspešnog berzanskog trgovca je strpljenje!

 

Berzanski master kurs kreće 3. oktobra 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>