Blog: Kada političar izađe na berzu

Pre neki dan sam pročitao članak o tome kako je jedna 80-godišnja dama 22. decembra 2020. godine kupila veću količinu kol opcija za Tesline akcije. Radi se o ukupno 25 kontrakata kupovnih opcija, sa rokom dospeća: 18. mart 2022. godine, u vrednosti između 500.000 i 1.000.000 dolara.

Ova vest bi bila zanimljiva već i po tome što se radi o starijoj osobi i o prilično velikoj sumi novca.

Međutim, postoji još jedan aspekt priče, naime, transakciju je sproveo niko drugi do Nensi Pelosi, jedna od najuticajnijih političarki i predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država. Spisak Pelosijevih transakcija možete pronaći ovde.

Interesantno je da su transakcije sprovedene samo nekoliko nedelja pre nego što je Džo Bajden inaugurisan. Bajden je inače nakon stupanja na dužnost pokrenuo program pod sloganom „kupujmo domaće”.

 

Nensi Pelosi

 

Kao rezultat toga, sva vozila državnih službi biće zamenjena električnim automobilima, a 220.000 vozila iz voznog parka pošte, doživeće sličnu sudbinu. Takođe, izražena je spremnost za pružanje finansijske podrške građanima sa ciljem da im se pomogne da svoja vozila zamene električnim automobilima.

Predsednica je inače kupila i akcije Alliance Bernstein Holdings, zatim 100 kontrakata Apple-ovih i 100 Walt Disney-evih kol opcija. Na Tesli je za nešto više od mesec dana ostvarila prinos od skoro 40%.

Važno je naglasiti da Pelosi nije prekršila nijedan važeći zakon, međutim, teško je zamisliti da nije bila blagovremeno obaveštena o budućim konkretnim merama nove vlasti. Mislim da se za ovo kaže: biti na pravom mestu u pravo vreme.