Blog: Kako da saznaš šta zaista želiš od života?

Poznato vam je da se ja već skoro dve decenije bavim berzanskim poslovanjem, a više od jedne decenije i edukacijom drugih ljudi za samostalno trgovanje na berzi. Međutim, smatram da je osim same tehnike zarade novca, veoma važno imati pred sobom širu sliku, tj. da sve što radimo bude usmereno na ostvarenje naših životnih ciljeva, jer jedino tako možemo biti srećni i zadovoljni.

Da bismo to postigli, bitno je da se opredelimo šta želimo od života? Šta bismo želeli da radimo? Kako bismo voleli da živimo?

Ako još nisi došao do ideje čime bi voleo da se baviš u životu, u narednom tekstu su navedena 3  saveta koja će ti pomoći da dođeš do odgovora.

 

  1. Pronađi i definiši šta NE bi želeo da radiš.

Prvo se fokusiraj na ono što ne bi voleo. Ukoliko ovog momenta i ne znaš sa sigurnošću da navedeš šta tačno želiš, sigurno jako dobro znaš šta ne želiš.  

Počni da se oslobađaš svih suvišnih stvari i navika koje ti samo kradu dragoceno vreme. Provodi manje vremena sa ljudima koji te truju. Reci NE onim stvarima koje nisu u skladu sa tvojim vrednosnim sistemom. Jednostavno, identifikuj i eliminiši iz života sve one stvari i aktivnosti koje ti ne odgovaraju, zbog kojih se osećaš loše.

Razmisli o tome da li te navike koje svakodnevno upražnjavaš vode ka tvojim ciljevima ili možda deluju baš suprotno. Moraš se oslooboditi svih suvišnih navika i aktivnosti, da bi imao više vremena i energije za ono što ti je najbitnije.

 

 

  1. Prosvetlićeš se kada kreneš da deluješ.

Samosvest je vrlo važna. Postoje testovi koji mogu da nam pomognu da otkrijemo svoje vrline i dublje upoznamo svoju ličnost. Neverovatno je koliko ti testovi mogu da nam otvore oči. Pomoću njih možeš otkriti ko si zapravo ti, koje su tvoje vrline i mane. Što dublje upoznaš sebe, bićeš u mogućnosti da u svim situacijama donosiš ispravnije odluke.

To upoznavanje sebe zahteva da izađeš iz puževe kućice i napustiš udobnu zonu komfora. Spoznaja će biti moguća samo ako kreneš da isprobavaš i eksperimentišeš nekim novim stvarima (nov hobi, novo zanimanje, nova dodatna aktivnos u slobodno vreme itd.). Dok to budeš radio, obrati pažnju šta te najviše privlači? Koje aktivnosti su najbliže tvom srcu. Tu ćeš pronaći ono što tražiš.

 

  1. Redovno napuštaj svoju zonu komfora.

Ukoliko još nisi našao to što tražiš, nećeš ni uspeti ako i dalje budeš živeo u skladu  sa dobrom starom rutinom. Moraš malo da protreseš svoj život i da izađeš iz zone komfora.

Zašto? Odgovor je jednostavan: Život o kom sanjaš nalazi se izvan zone komfora. Moraš redovno da napuštaš tu udobnu zonu, da bi postao ono što želiš i da bi živeo onako kako želiš.

Nije uvek jednostavno izmisliti šta bismo voleli da radimo u životu, međutim, nije nemoguće. Ako budeš sledio gore opisane savete, bićeš na dobrom putu da otkriješ sebe kao i to šta zapravo želiš od svog Života.