Blog: Kako krenuti u trgovanje na berzi, šta nam je potrebno za to?

 

Na osnovu slike koja postoji u javnosti, svet berze za mnoge može da deluje mistično i nedostižno. Naravno, to u stvarnosti nije tako, trgovanje/ investiranje na berzi je način zarade koji je u današnje vreme svima dostupan.

 

Ko može da trguje na berzi?

Trgovanje na berzi više nije samo privilegija brokera i finansijskih stručnjaka. Svako može da kupuje i prodaje na berzi, za to nije neophodno imati bilo kakvu diplomu ili neku specijalnu stručnu spremu. Možda i tvoja baka već trguje na berzi, samo ti ne znaš za to.

 

Kako se odvija berzansko trgovanje?

U prošlosti – kada informatika još nije bila na ovako visokom nivou kao danas – berzansko trgovanje se odvijalo na određenoj fizičkoj lokaciji – berzi. U današnje vreme, u eri interneta, za trgovanje na berzi ne postoji fizičko ograničenje. Zahvaljujući internetu, trgovanja je moguće sprovoditi i sa velikih udaljenosti. Da bismo krenuli da trgujemo, potrebno je da posedujemo jedan računar i internet konekciju, a postoji već i mogućnost za trgovanje putem mobilnih telefona.

 

Sa koliko novca može da se trguje? 

Poslovanje na berzi nije samo privilegija bogatih ljudi. Može se efikasno trgovati i sa relativno manjim novčanim iznosima. Naša preporuka je upravo da sa trgovanjem treba krenuti prvo na virtuelnom, tzv. demo računu, a nakon toga sa manjim iznosom na realnom računu. Ključ uspeha je postepenost. To je ispravan pristup trgovanju, isto kao kad neko želi da nauči da pliva, prvo treba da vežba u plićaku i kada primeti da mu dobro ide, postepeno prelazi u dublju vodu. Na berzi važi isto pravilo.

 

 

Da li je berza kocka?

Berza naravno nije kocka. Može da bude takva samo ako neko bez adekvatne pripreme i potrebnog znanja kreće da trguje. Svako ko nauči odgovarajuće tehnike i strategije trgovanja, dobro ih uvežba, može da bude siguran da ima mnogo više šansi da ostvari zaradu nego gubitak. Kod igara na sreću, to je skroz obrnuto.

 

Da li je poslovanje na berzi stresno?

Berza može da bude rizična dok je ne upoznamo. Edukovani trgovci poznaju konkretne tehnike trgovanja, koje primenjuju u svom radu. Odluke donose u skladu sa svojom testiranom strategijom trgovanja, a ne na osnovu emocija ili tuđih preporuka. Kada imate takav kompletan sistem trgovanja, nema razloga da brinete, zato nema ni stresa.

 

Samo akcijama može da se trguje?

Akcije čine samo mali segment u svetu berzanskog poslovanja. Na berzama i sličnim tržištima se pored akcija trguje i poljoprivrednim proizvodima, plemenitim metalima, devizama, raznim terminskim proizvodima, opcijama, jedinicama investicionih fondova itd. U današnje vreme je sve popularnije i trgovanje virtuelnim (kripto) valutama.

 

Kako trgovati?

Trgovanje na berzi je u suštini jednostavan proces. Akcije (ili druge proizvode) kupujemo kada na grafikonu uočimo signal za kupovinu, a prodajemo ih kada na grafikonu vidimo signal za prodaju. Dakle, glavni zadatak trgovca je da prepozna ove signale i da na osnovu njih preduzima odgovarajuće korake.

S obzirom da postoji više vrsta kupovnih i prodajnih signala, način trgovanja možemo u potpunosti da prilagodimo sebi, da kupujemo i prodajemo na bazi onih signala koje mi najlakše prepoznajemo. To će biti naš sistem trgovanja.

 

 

Osnovni kurs o trgovanju na berzi kreće 28- 29. septembra 2019. u Novom Sadu! 

Pogledaj ostale detalje i prijavi se ovde >>>