Blog: Koji je značaj berze?

Možda zvuči neverovatno ali bez berze se nikada ne bi desila revolucija u industrijskim granama kao što su: železnice, auto industrija, naftna industrija, elektronska industrija, internet itd.

Baš je uzbudljivo da to što ti sada čitataš ovaj tekst na svom računaru, u najvećoj meri možeš zahvaliti upravo toj, često osporavanoj berzi.

Naime, dobit na kursnoj razlici koja se putem špekulacija može ostvariti na berzi, predstavlja snagu koja privlači ogromnu količinu novca od malih i velikih investitora, novca koji je neophodan  za realizaciju velikih projekata. Putem ovih investicija, berza omogućava i podstiče razvoj mnogih privrednih grana.

Toliki broj investitora ili drugim rečima špekulanata, ne bi bio spreman da kupuje akcije ako ne bi bili sigurni, da ih u bilo kom momentu mogu pretvoruiti u novac. Berzanski investitori s namerom da ostvare zaradu, svoj kapital stavljaju na raspolaganje ekonomiji date zemlje. Taj ogroman priliv kapitala podstiče ekonomski razvoj i rast zaposlenosti.

 

 

Veliki broj danas svima dobro poznatih svetskih kompanija, čije proizvode i ti svakodnevno koristiš, ne bi ostvarile ovakve rezultate da im u presudnim momentima, kada im je za razvoj bila potrebna finansijska injekcija, to nije omogućila berza. Naime, mnoge od njih nisu bile u mogućnosti da kod banaka podignu tolike kredite, a čak i da jesu, banke ne bi bile spremne da u te svrhe daju toliki novac, koliko su berzanski investitori spremni da ulože u akcije.

Poznati berzanski mag Andre Kostolanji je rekao:  “Berza hartija od vrednosti je pravi motor. Njenu osovinu čine akcionarska društva, a berzanske špekulacije su gorivo.”

Znači, uloga berze je veoma važna. Bez nje mnogi veliki pronalasci nikada ne bi uspeli da se rasprostrane u ovakvoj meri i verovatno ni ti ne bi sada čitao ovaj tekst na monitoru svog računara ili mobilnog uređaja.

 

Berzanski master kurs kreće 3. oktobra 2021.  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>