Blog: Koliko (još) vremena imaš?

Pretpostavimo da prosečan čovek živi do svoje 80. godine. To je 29.200 dana. Zaokružimo taj broj na 30.000 dana. Ako čitaš naše sadržaje, pretpostavljam da ti je od toga prošlo 7.300 dana (tj. imaš minimalno 20 godina).

Ukoliko bi trebalo da dam procenu starosne dobi naših polaznika, rekao bih da većina iza sebe već ima 10.000 dana. Dakle, u proseku imaju još oko 20.000 dana do kraja života, tj. 2/3 svog životnog veka. Ali zašto ovo spominjem?

 

Vrednost vremena

Vreme će imati drugačiju vrednost nakon 5 godina, u odnosu na njegovu vrednost od pre 10 godina. Fokus i prioriteti se menjaju. Za ono što sam ranije imao 2- 3 godine da naučim, danas već nemam toliko.

Kako stariš, sve je važnije da odrediš svoje prioritete. Seti se samo kako je bilo kada si imao 18 godina. Mislio si da je ceo svet tvoj, da za tebe nema nemogućeg, imao si vremena za sve. Imao si ga na pretek. Nisi morao da radiš, da odgajaš decu, niti da rešavaš dnevne probleme. Nisi ni razmišljao o prioritetima, mogao si da radiš sve što si poželeo.

 

Prvi dan na poslu

Tačno se sećam svog prvog radnog dana. Ujutro sam se probudio s uzbuđenjem i pošao na svoje radno mesto. Mađutim, pri kraju dana vraćajući se kući, jedna misao mi je sevnula u glavi: “Zar ću od danas morati zauvek da prodajem svoje vreme drugima?”. Još uvek se sećam tog neprijatnog osećanja.

U današnje vreme, kada već ne moram da prodajem svoje vreme, princip je ostao isti. Sve svoje aktivnosti u životu nastojim da automatizujem ili autsorsujem (delegiram nekome).

 

 

Kakve to veze ima sa trgovanjem?

Ja sam se opredelio za trgovanje na berzi, jer mi ta aktivnost oduzima vrlo malo vremena. Na početku je naravno potrebno posvetiti nešto više vremena učenju i vežbanju ali kada se čovek dovoljno izvešti, pola sata- sat vremena dnevno je sasvim dovoljno.

 

Vreme je novac

Pogotovo u berzanskom poslovanju. Moraš se opredeliti da li možeš 5- 6 godina svog života da posvetiš tome, da sve sam otkriješ ili ćeš od nekoga „kupiti” znanje i iskustvo koje je ta osoba stekla tokom više godina ili decenija rada .

Ja lično volim da kupujem tuđe znanje. Obožavam situacije kada mogu da kupim tuđe vreme i iskustvo.

Nedavno sam prisustvovao jednom seminaru gde nam je predavač preneo svoja znanja i iskustva stečena na osnovu 40 pročitanih knjiha i 4 godine aktivnog rada u određenoj oblasti.

Suštinu nam je preneo u vidu dvodnevnog seminara. Naravno, na meni je da steknem sopstveno iskustvo u toj oblasti ali ja već ne moram da pročitam 40 knjiga i da tumaram naredne 4 godine, tragajući za pravim rešenjima.

To jest, uštedeo sam sebi 4 godine, kupio sam vreme, a vreme je novac.

Da li Ti još imaš dovoljno vremena ili je ovo možda momenat nakon kog bi trebalo da ozbiljnije pristupiš sticanju novih znanja i veština…?