Blog: Mogućnosti trgovanja na američkim berzama

U okviru ovog teksta prikupio sam najosnovnije informacije koje se tiču trgovanja na američkim berzama: radno vreme, pravila trgovanja, tipovi računa, dividenda.

Američko tržište akcija je svakako zanimljivo jer je s jedne strane veoma likvidno, a s druge strane ponuda je veoma bogata. U ovom momentu na berzama u SAD je moguće trgovati akcijama više od 7.500 različitih kompanija.

Gledano prema našoj vremenskoj zoni, radno vreme američkih berzi je od 15:30 do 22:00h po našem vremenu. To je još jedna od ogromnih prednosti trgovanja na ovom tržištu. Naime, u slučaju klasičnog višednevnog trgovanja akcijama, odluke o kupovini i prodaju akcija treba donositi neposredno pred zatvaranjem tržišta, dakle u ovom slučaju pre 10 sati uveče.

Zbog toga je trgovanje američkim akcijama sjajno rešenje za one koji to žele da rade uz postojeći posao ili biznis, u svrhu dodatne zarade. Tokom dana nemaju nikakvih obaveza u vezi trgovanja, već je dovoljno da uveče između 21:30 i 22:00 sednu za računar, laptop, tablet ili mobilni telefon i pogledaju da li postoji neka povoljna prilika za kupovinu, odnosno da li je vreme za prodaju nekih od akcija koje su ranije kupili.

Tri najveće berze u SAD su: NYSE, AMEX i NASDAQ.

Najznačajniji berzanski indeksi su: Dow30, S&P500 i Nasdaq.

 

 

Kako trgovati?

Za trgovanje na bilo kojoj berzi, pa tako i američkoj, neophodno je otvoriti trgovački račun kod neke brokerske kuće. U Srbiji postoje brokerske kuće koje pružaju uslugu trgovanja američkim akcijama, a možemo da trgujemo i preko inostranog brokera, što je po pravilu mnogo povoljnije rešenje, sa stanovišta brokerskih troškova.

 

Tipovi trgovačkih računa

Kada sa ciljem trgovanja akcijama u SAD otvaramo račun kod neke od brokerskih kuća, možemo da se opredelimo za otvaranje „Cash” ili „Reg-T margin” računa. Cash račun omogućava klasično trgovanje – kupovinu i prodaju akcija, bez poluge i prava na otvaranje šort pozicija, dok u slučaju Reg-T margin računa postoji mogućnost za korišćenje poluge od 1:2, kao i za šortovanje.

 

Način plaćanja dividende

Na američkom tržištu postoji veoma duga tradicija isplate dividende. Ima kompanija koje decenijama plaćaju dividendu prema istom principu i ritmu isplate. Za razliku od evropskih kompanija, koje dividendu uglavnom isplaćuju jednom godišnje, u Americi je sasvim uobičajena praksa da se dividenda plaća kvartalno, a postoje kompanije kod kojih se dividenda isplaćuje na mesečnom nivou.

 

Instrumenti za trgovanje

Na berzama u SAD je osim akcijama, moguće trgovati i mnogim drugim proizvodima, od kojih su najpopularniji ETF-ovi, opcije, fjučersi.

 

Za ostvarivanje zarade na berzi neophodno je naučiti glavna pravila funkcionisanja ovog tržišta. Sledeća prilika za to je Osnovni kurs koji kreće 11-12. maja 2019.  Za detalje klikni ovde >>>