Blog: Mogućnosti trgovanja na evropskim berzama

U ovom tekstu ćemo sagledati najbitnije informacije koje vredi znati o evropskim berzama.

Koje su najveće berze u Evropi?

U Evropi postoje četiri velike berze.

 

Londonska berza

London Stock Exchange (LSE), tj. Londonska berza je najznačajnija berza u Evropi. Prema obimu trgovanja koji se na njoj odvija je treća u svetu.

Radno vreme: 9:00- 17:30h.

Glavni berzanski indeks je FTSE, što predstavlja skraćenicu od: Financial Times Stock Exchange 100 index. Indeks je sačinjen od cene akcija 100 komapnija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom. Sam indeks je dostupan za trgovanje u obliku CFD-a, fjučersa i drugih derivata i jedan je od omiljenih proizvoda za trgovanje među trejderima.

 

 

Euronext berza

Euronext je zajednička trgovačka platforma briselske, amsterdamske, lisabonske i pariske berze. Putem nje možemo trgovati akcijama sa svih pomenutih berzi, preko jedinstvene integrisane platforme. Po obimu trgovanja je druga berza u Evropi.

Radno vreme: 9:00- 17:30h.

Glavni indeks ove berze je Euronext 100, sačinjen je od cene akcija 100 najvećih kompanija. Kod većine brokerskih kuća je dostupan za trgovanje u formi CFD-a.

 

Nemačka berza

Nemačka berza Xetra takođa spada među najveće berze u Evropi. Osim frankfurtske i štutgardske berze, Xetra sistem povezuje berze 19 zemalja.

Radno vreme: 9:00- 17:30h.

Glavni berzanski indeks nemačke berze je DAX 30, izveden je od cene akcija 30 najvećih nemačkih kompanija. DAX indeks je pored FTSE-a drugi najomiljeniji proizvod za trgovanje u Evropi. Dostupan je u formi CFD-a, fjučersa, varanta i drugih derivata. Pošto mnogi trguju DAX indeksom, brokerske kuće se utrkuju kako bi ponudile što povoljnije uslove za trgovanje istim, zbog čega su spredovi i provizije pri trgovanju dosta povoljne.

 

Nasdaq Nordic

Skandinavske zemlje takođe imaju zajedničku plaformu za trgovanje, te je na taj način putem Nasdaq OMX-a moguće trgovati akcijama sa berzi u Oslu, Helsinkiju, Stokholmu i Kopenhagenu. Glavni indeks ove berze je OMX Nordic 40.

 

Radno vreme evropskih berzi

Uz malobrojne izuzetke, evropske berze se otvaraju u 9:00, a zatvaraju se u 17:30h. Ovo radno vreme ne važi za sve berze u Evropi ali najveće berze rade prema ovoj satnici. Postoje berze na kojima se radno vreme donekle razlikuje od navedenog, na primer berza u Pragu kreće sa radom u 9:15, berza u Ljubljani u 9:30h.

 

Najvažniji evropski berzanski indeksi

Od svih berzanskih indeksa, dole navedeni spadaju među najvažnije, njima se najviše trguje:

  • EuroStoxx 50 (sačinjen od cene akcija 50 najvećih evropskih kompanija)
  • FTSE 100 (indeks londonske berze)
  • DAX 30 (indeks nemačke berze)
  • CAC 40 (indeks francuske berze).

 

Trgovanje na evropskim berzama

Evropskim berzama je moguće pristupati putem velikog broja brokerskih kuća. Što se troškova trgovanja tiče karakteristično je da se provizija po trgovanju naplaćuje u vidu fiksne naknade + procentualni iznos (određeni procenat od vrednosti pozicije koju otvaramo). To se razlikuje od načina naplate provizije u SAD, gde je karakteristično da postoji jedna fiksna naknada + naknada po svakoj kupljenoj akciji. Prosečne provizije za trgovanje na evropskim berzama se kreću između 0,1- 0,3%.

 

Da biste trgovali na evropskim berzama, neophodno je posedovati isto znanje kao i za trgovanje na bilo kojoj drugoj berzi u svetu.

Sledeća prilika za usvajanje neophodnog znanja je Osnovni kurs koji kreće 11-12. maja 2019.  Za detalje klikni ovde >>>