Blog: Najveća greška većine neuspešnih berzanskih trgovaca

Najveća greška većine neuspešnih berzanskih trgovaca je što:

–  ili ne poseduju nikakav sistem trgovanja, te tržištu pristupaju na osnovu spontanih, ad hoc odluka, koje donose čisto na bazi emocija,

–  ili primenjuju veoma kompleksan i komplikovan sistemom trgovanja, bez bilo kakve statističke osnove.

Ako trgujemo bez precizno definisane strategije, pod uticajem emocija izazvanih trenutnom tržišnom situacijom – straha i pohlepe – ma koliko to želeli, ne možemo donositi staložene i stručno utemeljene odluke.

Zato je veoma važno imati unapred definisanu i testiranu strategiju trgovanja, kao i da pored neophodnih analitičkih i trgovačkih veština, naučimo da kontrolišemo svoje emocije.

Sa druge strane, nedovoljno razrađen ili suviše komplikovan sistem trgovanja dugoročno ne može da bude u dovoljnoj meri profitabilan. Iz tog razloga, naša pravila trgovanja moraju biti što jednostavnija, da bismo u svakoj situaciju mogli da ih primenimo bez dvojbe, rutinski, u bilo kom momentu tokom trgovanja.

 

 

Mnogi, kada sednu za računar da analiziraju grafikone, osećaju da im nešto nedostaje. Nešto što bi im pomoglo da ustanove šta da bude prvi korak, drugi, treći i tako dalje…

Neuspešni su jer nemaju: 

  •  odgovarajuću strategiju,
  •  rutinski primenjivo pravilo za ulazak u trgovanje,
  •  rutinski primenjivo pravilo za upravljanje rizikom,
  •  rutinski primenjivo pravilo za upravljanje trgovačkom pozicijom,
  •  jednostavan sistem za pravljenje statistike o sprovedenim trgovanjima.

 

UkratkoTajna sistema trgovanja koji generiše profit je dobro formulisana, rutinski sprovodljiva i prethodno – na demo računu – testirana strategija.

Mi ljudi smo jednostavno takvi: kada sprovodimo složene operacije, često se sapletemo, a rutinske zadatke smo sposobni da obavljamo čak i vezanih očiju.

Da bismo u ovom poslu bili dugoročno uspešni, moramo uspostaviti baš takav sistem trgovanja.