Blog: Navike koje će te odvesti do uspeha

Dugo sam živeo u uverenju da samo sticanjem i produbljivanjem stručnog znanja mogu doprineti svom napretku. Pre mnogo godina, kada sam imao osećaj da sam se zaglavio na određenom nivou, nakon razgovora sa jednim prijateljem krenuo sam da se bavim ličnim razvojem tj. da radim na sebi.

Počeo sam da „stvaram“ navike koje mi pomažu da živim punim životom. Primena ovih navika može ti pomoći da napreduješ u različitim oblastima života, pa ću ih ovom prilikom podeliti sa tobom.

Ovo su 9 + 1 navika koje će ti pomoći da ostvaruješ uspehe:  

 

  1. Čitaj svakodnevo

Odvoji malo vremena tokom svakog dana da se dočepaš literature iz koje možeš učiti ili inspirisati se. Nije važno da li ćeš pročitati 5 ili 50 stranica na dan, poenta je u kontinuitetu!

 

  1. Treniraj redovno

Dokazana je činjenica da fizički napor doprinose psihičkoj svežini, zato ti samo mogu preporučiti da vežbaš najmanje tri puta nedeljno! Svakome odgovara nešo drugo, pronađi način vežbanja koji tebi najviše prija!

 

  1. Okruži se uspešnim ljudima

Prema Brajanu Trejsiju, ti si prosek onih petoro ljudi sa kojima imaš najbliži odnos, ne računajući porodicu. Druži se pretežno sa optimističnim, ciljno orijentisanim ljudima, istovremeno izbegavaj negativne ljude.

 

 

  1. Fokusiraj se isključivo na ostvarenje svojih ciljeva

Ne zavidi drugima na njihovom uspehu, već se bavi sobom: razvijaj se i profesionalno i ljudski. Neki edukatori preporučuju da svakodnevno zapisuješ svoje ciljeve.  Međutim, to samo po sebi nije dovoljno, jer sam cilj ništa ne vredi ako nije uparen sa odgovarajućim planom, koji daje odgovor na pitanje – kako?

 

  1. Trudi se da u svakoj situaciji ostaneš pozitivan

Budi zahvalan za ono što imaš! Ceni sve što budeš dobio od života: ljubav, porodicu, decu, iskustva… Optimizam je jedan od preduslova za dugoročan uspeh.

 

  1. Uvek imaj svoje JA!

Usudi se da budeš drugačiji! Jedinstvenost uvek ima svoj šarm. Znaćeš da si na pravom putu kada te većina bude smatrala ludakom!

 

  1. Odvoji vreme za sebe

Odvoji nekoliko sati nedeljno kada ćeš ostati sam sa sobom. To može biti u sauni, omiljenom kafiću ili u prirodi. Za to vreme mogu ti se javiti ideje i spoznaje koje će biti od velikog značaja za tvoj dalji napredak na raznim poljima.

 

  1. Uvek imaj kod sebe notes za zapisivanje ideja

Ja uvek nosim sa sobom mali notes, a ako se ipak desi da mi nije pri ruci kada mi zatreba, tada koristim mobilni telefon. Ovo je finesa vredna milion dolara koja se ne uči u školi. Rastereti svoj mozak tako što ćeš zapisati svaku dobru ideju, svaku misao, ali zaista sve!

 

  1. Imaj svoju dnevnu rutinu

Pokušaj da ustaješ i ležeš u isto vreme. Obavezno spavaj najmanje 8 sati! Ako postoji sistem u tvom životu, postojaće sistem i u tvojoj glavi!

 

   9. + 1.  Gde ima humora, ima svega! 🙂 

 

Berzanski master kurs kreće 19. februara 2022. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>