Blog: Odakle novac dolazi u tvoj džep?

Postoji više načina zarade, od kojih većina ljudi poznaje samo jedan: svakodnevno odlazim na posao, za šta na kraju svakog meseca dobijam platu. Međutim, od ovoga postoji veći izbor. Pre nego što se odlučiš za neki/ neke od načina zarade, moraš ih upoznati.

Bez obzira koje si zanimanje odabrao, imaš više izbora kako ćeš zarađivati novac u okviru iste branše.

Odluku o tome za koji izvor prihoda ćeš se opredeliti treba da doneseš na osnovu tvojih snaga i slabosti, kao i tvog sopstvenog sistema vrednosti.

Želeo bih što slikovitije da ti prikažem šta to znači u praksi, zato ću sve pojasniti kroz jedan primer.

Uzmimo za primer da si nakon završene srednje ekonomske ili fakulteta putem dodatnog kursa stekao sertifikat samostalnog knjigovođe. Na bazi tog znanja možeš da biraš između sledećih načina zarade:

 

A) Radiš kao zaposleni, u radnom si odnosu u jednoj knjigovodstvenoj agenciji. Imaš dobru platu. Nadređeni ti određuju kojim privrednim društvima ćeš voditi poslovne knjige. Kada zbog bolesti izostaneš sa posla, zarada ti se smanjuje. Plata ti iz godine u godinu raste, u skladu sa tvojim napredovanjem u hijerarhiji radnog mesta. Jedini izvor prihoda ti je plata.

 

B) Kao preduzetnik radiš u sopstvenoj knjigovodstvenoj agenciji. Imaš jednu sekretaricu i jednog poslovnog partnera kao suvlasnika agencije. Vas troje radite u kancelariji. Dobro radite posao, krug klijenata vam postepeno raste i posle izvesnog vremena imate slobodu da birate sa kojim klijentima želite da radite, a sa kojima ne.

Zbog proširenja obima posla, zapošljavate nove ljude. Često radiš i noću i vikendom, jer osim knjigovodstva, moraš da brineš o stvarima vezanim za tvoju agenciju: pravna pitanja, marketing, selekcija kandidata za novo radno mesto itd. Naime, imaš sopstveni biznis!

Ako si bolesta i ne možeš da radiš, prihodi ti se smanjuju. Da bi sve funkcionisalo kako treba, moraš se maksimano založiti. Prihodi koje ostvaruješ potiču iz tvoje preduzetničke delatnosti.

 

C) Kao vlasnik kompanije, nakon prve knjigovodstvene agencije postepeno si u više gradova formirao lanac knjigovodstvenih agencija. U tvojim agencijama širom zemlje imaš 500 zaposlenih knjigovođa. U svakom gradu, pri svakoj agenciji imaš po jednu osobu koja je odgovorna za rad date kancelarije. Na ovaj način ti više ne moraš svakodnevno da se baviš konkretnim knjigovođstvenim aktivnostima, već samo upravljaš celim sistemom i na taj način ostvaruješ prihode svakog meseca.

 

D) Kao investitor, koji ulaže novac u lanac agencija osnovan od strane drugih ljudi. Kako vreme prolazi, proširuješ svoj investicioni portfolio, ulažeš i u biznise drugačijeg tipa, investiraš u nekretnine, na berzi…

Prvih nekoliko godina, dok formiraš pasivne prihode odgovarajućeg nivoa, moraš da radiš više. Nakon što si izgradio investicioni portfolio koji ti obezbeđuje pasivne prihode dovoljne za održavanje željenog kvaliteta života, imaš sve manje posla, dok ti se istovremeno prihodi postepeno povećavaju. Možeš sebi da dozvoliš da godišnje šest puta ideš na letovanje ili da odeš na duže putovanje u trajanju od nekoliko meseci.

Razmisli, koji od pomenutih načina zarade tebi najviše odgovara.

 

Naravno, uporedo možeš ostvarivati zaradu na više načina, iz više izvora. Na primer, pored toga što si negde zaposlen, možeš imati svoje investicije. Ili možeš biti preduzetnik, a pored toga i vlasnik kompanije i imati i neke investicije.

Dobro funkcioniše sistem u kom čovek ima više izvora prihoda, jer mu to pruža dodatnu finansijsku sigurnost. U tom slučaju ako ostaneš bez posla ili moraš da zatvoriš firmu, ne moraš da brineš, jer imaš druge izvore prihoda koji ti obezbeđuju da ne ostaneš bez novca dok ne nađeš novi posao ili ne napraviš neki novi biznis.

Gore opisani model načina ostvarivanja prihoda Robert Kijosaki je opisao u vidu cashflow kvadranta:

         Z = Zaposleni                  V = Vlasnik kompanije

         P = Preduzetnik               I = Investitor

 

Četiri različita načina ostvarivanja prihoda uglavnom podrazumevaju četiri različita tipa ličnosti. Kijosaki je to predstavio u vidu rečenica koje su tipične za pripadnike pojedinih kategorija:

Rečenica karakteristična za ljude koji pripadaju „Z” četvrtini:

„Želim siguran posao koji mi obezbeđuje dobru platu i socijalnu sigurnost.”

Rečenica karakteristična za ljude koji pripadaju „P” četvrtini:

 „Izgleda da ne mogu da nađem osobu koja bi umesto mene odradila posao kako treba.”

Rečenica karakteristična za ljude koji pripadaju „V” četvrtini:

„Tražim dobrog direktora za svoju kompaniju.”

Rečenica karakteristična za ljude koji pripadaju „I” četvrtini:

 „Ne moram da radim, jer novac radi za mene.”

 

Poznavanje gore navedenih načina zarade predstavlja važan elemenat finansijske pismenosti, kako bi od raspoloživih načina zarade svako umeo da odabere onaj koji mu najviše odgovara.

 

Osnovni kurs o trgovanju na berzi kreće 14- 15. decembra 2019.   Pogledaj ostale detalje i prijavi se ovde >>>