Blog: Psihologija berze kao najvažniji činilac

Pre nego što neko postane uspešan trgovac, mora da razume jednu važnu stvar: Mi, ljudi, smo emotivna bića. Emocije u značajnoj meri utiču na naše postupke. Suština psihologije berze leži u tome, da moramo naučiti da kontrolišemo svoje emocije, tj. da svoje reakcije na određene situacije i dešavanja na tržištu, ne podredimo njihovom uticaju.

To ne znači da moramo da se pretvorimo u robota i u potpunosti potisnemo sva osećanja, što i ne bismo mogli da postignemo, već treba naučiti kontrolisati svoje reakcije. Pošto smo različiti, za ovo je vrlo teško dati neki jedinstveni recept.

Više puta sam izjavio da nije velika stvar napraviti uspeh na berzi, mnogo je teže ostati uspešan. Lako je zakoračiti na put, ali je teže ostati na njemu.

Izneću ovde svoje iskustvo, šta je meni pomoglo da u psihološkom smslu postignem odgovarajući nivo. Kao prvo, neke stvari moramo raščistiti u svojoj glavi. Ishitrene reakcije tokom trgovanja mogu se preduprediti razmišljanjem, a ne suvišnim mozganjem.

U trgovanju na berzi postoji pristup koji se zove tehnička analiza. Nju primenjujemo u svrhu analize grafikona, kako bismo ustanovili u kom smeru se kreće cena. Dok radiš analizu, psihologija još ne dolazi do izražaja, jer nisi rizikovao novac, tek planiraš čime ćeš trgovati.

 

 

Pretpostavimo da si sproveo analizu i odlučio se čime ćeš trgovati. U ovom slučaju, ako imaš odgovarajuće znanje, već znaš kako ćeš pratiti i kada ćeš završiti trgovanje. Dakle, pre nego što rizikuješ i cent, već znaš početak, tok i kraj trgovanja! To se naziva špekulacija. Ako imaš temeljno znanje, ove špekulacije u najvećem broju slučajeva mogu biti uspešne.

Tehnička analiza je tvoje objektivno ja. To je ono što početnici moraju naučiti što pre!

Bićeš uspešan u trgovanju ako tvoje objektivno ja, dakle tehnička analiza koju si sproveo, nadvlada tvoje emocije, bez obzira šta se dešava na tržištu. Razmisli o tome. Kada si radio tehničku analizu, već si sve utvrdio. Dok trguješ, najgora stvar koju možeš uraditi je da usled emocija menjaš svoja pravila. Ukoliko si sklon tome, iz ugla psihologije berze nisi na odgovarajućem nivou i moraš hito to da promeniš, inače nećeš biti uspešan.

To ne znači da nikada ne smeš intervenisati za vreme trgovanja. Naravno, biće situacija kada će na primer usled nekog neočekivanog događaja biti opravdano da modifikuješ ili zatvoriš trgovanje, ali i te intervencije se moraju zasnivati na nekim činjenicama i na nekom konceptu.

Da bi se dosledno držao svoje strategije trgovanja i donosio objektivne odluke utemeljene na tehničkoj analizi, neophodno je da budeš fokusiran. Moraš shvatiti da postoji vrlo jaka korelacija između tvojih osećanja i rezultata koje postižeš na kraju dana.

Berza je poslednje mesto gde bi trebalo poneti svoje lične probleme. Budi relaksiran, prošetaj u prirodi, treniraj, kupi cveće svojoj lepšoj polovini… Očekuje te važan zadatak, zato moraš biti u vrhunskoj formi.

 

Berzanski master kurs kreće 12. juna 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>