Blog: Saveti za trgovca početnika

 

Preduslov za uspešno trgovanje na berzi je poznavanje i poštovanje nekoliko važnih pravila. U okviru ovog teksta podeliću ih sa tobom.

 

Nemoj zavisiti ni od koga!

Nauči da trguješ samostalno, da ti za donošenje odluke o trgovanju ne bude potrebna treća strana! Formiraj takav sistem trgovanja, koji će ti omogućiti da tvoj uspeh ne zavisi ni od brokera, ni od trgovačke platforme. Nemoj se bazirati na tuđim analizama, trgovačkim idejama, signalima ili programima. Svoja trgovanja nikad nemoj zasnivati na automatskim ili poluautomatskim sistemima, trgovačkim robotima.

 

Nemoj se truditi da postaneš profesionalac u svim trgovačkim stilovima, u trgovanju svim berzanskim proizvodima!

Izaberi proizvod ili grupu proizvoda koju želiš detaljno da upoznaš. Ne možeš biti istovremeno podjednako dobar u trgovanju akcijama, opcijama, devizama, robom, obveznicama, kriptovalutama… Odluči koji način trgovanja i vremenski okvir najviše odgovara tvom životnom stilu, mentalitetu, temperamentu. Ako ti ne idu brža trgovanja (daytrade) ne znači da ne možeš biti dobar u višednevnim trgovanjima (swingtrade), ili obrnuto. Kada pronađeš tržište i vremenski okvir koji ti najviše odgovara, specijalizuj se isključivo za to! Postani majstor za odabranu oblast i način trgovanja. Mnogo više ćeš zaraditi na ovaj način, nego da se pomalo razumeš u sve.

 

Uči od onih koji i sami aktivno trguju!

Ako želiš da učiš od nekoga, odaberi samo takvu osobu koja i sama aktivno trguje. Pohađaj kurseve, posećuj manifestacije na kojima može nešto da se nauči. Sopstveno iskustvo svakako moraš da stekneš ali saveti iskusnih trejdera takođe mogu biti dragoceni, pod uslovom da se radi o osobi koja zaista ima znanje.

 

Iskoristi mogućnosti koje ti pruža demo račun!

Nemoj trgovati pravim novcem sve dok nemaš formiran stil trgovanja, sistem putem kog umeš da ostvaruješ stabilnu virtuelnu zaradu. Ako ti to ne polazi za rukom ni na demo računu, na pravom računu će još manje funkcionisati! Nemoj verovati svom brokeru, tvom „dobročinitelju” da je svrha demo računa samo da naučiš korišćenje platfome. Brokerska kuća (i tvoj „menadžer” koji te stalno zove) zaradiće svoju proviziju samo ako trguješ pravim novcem, a da ne govorimo o tome da ti „dobročinitelji” većinom ni sami nisu uspešni trgovci.

 

Što jednostavnije to bolje!

Primenjuj sistem trgovanja koji je pregledan i jednostavan za primenu, sa jasnim i jednoznačnim pravilima. Budi pre svega usredsređen na cenu, jer ti ona pokazuje sadašnjost. Indikatori pokazuju prošlost. Nikad nemoj koristiti previše indikatora, jer mogu da ti odvuku pažnju od cene. Osim toga, signali različitih indikatora mogu biti kontradiktorni, što dovodi do konfuzije i neodlučnosti.

 

 

Na tržište izađi samo ako postoji prednost!  

Traži one situacije za trgovanje u kojima je verovatnoća da će se cena kretati u jednom smeru, mnogo veća u odnosu na drugi smer. To može da bude jedan uočljivi trend, opšte raspoloženje na tržištu ili neka druga situacija koja će tas vage pomeriti ka tvojoj strani.

 

Budi uporan, posvećen i voli ono što radiš!

Ukoliko si doneo odluku da želiš da se baviš trgovanjem, ne dozvoli da te bilo ko ili bilo šta obeshrabri! Moraćeš mnogo sati da provedeš analizirajući grafikone, dok ne ovladaš ovom veštinom. To ne može da se radi na silu, već samo ako uživaš u onome što radiš.

 

Odluke o trgovanju donosi na osnovu onoga što vidiš, a ne na osnovu onoga što misliš!

Ne pokušavaj da unapred pogodiš šta će tržište uraditi. Nemoj svoja očekivanja projektovati na grafikon. Odluke tokom trgovanja donosi u skladu sa aktuelnim cenovnim kretanjima! Ne pokušavaj da predvidiš gde će se cena nalaziti nakon sat vremena ili sledećeg dana.

 

Uvek imaj plan trgovanja!

Definiši tačke za ulazak/ izlazak iz trgovanja, odnos prinos/ rizik koji prihvataš pri ulasku, sistem za pomeranje stopa tj. praćenje trgovanja, određivanje i proračun veličine pozicije. Formuliši scenario za slučaj ako cena krene suprotno tvom predviđanju, kao i za one situacije kada dolazi do naglog skoka profita. Imaj definisan nivo rizika po trgovanju (u odnosu na ukupan kapital). Uvek koristi STOP LOSS nalog!

 

Analiziraj svako završeno trgovanje!

Analiziraj naknadno svako trgovanje, šta si radio dobro, a šta loše. Uči na sopstvenim greškama, da ih ne bi ponovo načinio. Vodi svoj dnevnik trgovanja, zajedno sa mentalnim dnevnikom, da bi s vremena na vreme mogao da ih analiziraš.

 

Ne ganjaj tržište i ne pokušavaj da mu se osvetiš!

Ako ti je povoljna prilika za ulazak u trgovanje pobegla, nemoj juriti za njom. Pružiće ti se nova, sačekaj je. Ukoliko si imao trgovanje koje se nije završilo onako kako si planirao, tržište nemoj posmatrati kao neprijatelja kome moraš da se osvetiš, jer je ono jače od tebe i ako se naspram njega postavljaš na taj način, pobediće te!

 

Osnovni kurs o trgovanju na berzi kreće 28- 29. septembra 2019. u Novom Sadu! 

 

Pogledaj ostale detalje i prijavi se ovde >>>