Blog: Signali za kupovinu vs. sopstveno znanje

Na internetu postoji bezbroj signal provajdera od kojih uz određenu nadoknadu (obično mesečnu pretplatu) možemo dobijati preporuke za kupovinu i prodaju određenih proizvoda na berzi ili forex-u.

Međutim, trgovanja koja se sprovode na bazi takvih preporuka ili signala, dugoročno neće biti dovoljno efikasna.

Dva su glavna razloga za to:
1) Ni izbliza nije sigurno da su saveti za koje si se pretplatio, zaista dovoljno stručni i dobri.
2) Dugoročno je i za tebe bolje da sam donosiš odluke, jer samo takav način trgovanja može da ti pruži pravu nezavisnost i potpunu slobodu.

U principu, trgovanje na bazi tuđih saveta i preporuka sigurno će imati negativan ishod u pogledu rezultata tvojih trgovanja, ako ne poseduješ odgovarajuće znanje. Većina tih preporuka odnosi se na kupovinu, a šta je sa daljim tokom i zatvaranjem trgovanja? Trgovanje se završava njegovim zatvaranjem, a rezultat zavisi od toga na koji način si ga sproveo do kraja i kako si ga zatvorio.

 

 

Kada trgovanje pokrećeš na osnovu tuđih signala za kupovinu, to je isto kao da želiš da voziš auto ali znaš samo da ga upališ. Suštinska pitanja na berzi često slede tek nakon pokretanja trgovanja.

Navešću ti jedan veoma jednostavan primer za ovu misao: Na osnovu preporuke kupio si akcije čija je cena krenula da raste. U narednih nekoliko dana povećala se za 5%. Raduješ se i misliš da je ovo trgovanje uspešno. Zadržavaš dalje akcije, jer očekuješ još veću zaradu ali cena narednih dana kreće da pada i za dva dana je potonula u minus za 2%, u odnosu na tvoju kupovnu cenu. Da li bi ovo trgovanje smatrao uspešnim?

Dobro tempirani ulazak (kupovina) je samo jedan od elemenata strategije trgovanja. Da bi bio profitabilan, potreban ti je kompletan sistem u kom je definisan svaki aspekt trgovanja, od otvaranja do zatvaranja trgovačke pozicije.

Sve u svemu, naizgled lakši put biće u stvari teži, nego da si naučio ono što treba. Naravno, neke dobre ideje se mogu pokupiti iz određenih offline ili online izvora, ali sve to neće vredeti ništa, ako ne znaš šta i zašto radiš.

 

Osnovni kurs o trgovanju na berzi kreće 28- 29. marta 2020.

Za ostale detalje i prijavu klikni ovde >>>