Blog: Šta treba znati o indeksu DAX 30?

Ako si već zakoračio u svet online trgovanja, sigurno si se susreo sa DAX30 indeksom.

DAX (Deutscher Aktien Index) je indeks koji iz sekunda u sekund prikazuje kako se u proseku kreće cena akcija 30 najvećih nemačkih kompanija. Trgovanje akcijama ovih kompanija čini dve trećine ukupnog obima trgovanja na frankfurtskoj Xetra berzi.

Bez obzira što se vrednost indeksa računa na bazi kretanja kurseva svega 30 velikih kompanija (na frankfurtskoj berzi se trguje akcijama blizu 1000 nemačkih kompanija), on pokriva 80% ukupne tržišne kapitalizacije frankfurtske berze.

DAX indeks je pokrenut 1. jula 1988. godine od strane nemačke Agencije za hartije od vrednosti i Frankfurtske berze. Početna vrednost je bila određena na 1.000 bodova, a već prvog trgovačkog dana u prvim momentima otvaranja berze vrednost joj je skočila na 1.163. Zamisao je bila da DAX bude dopunski indeks, uz već postojeće indekse nemačkog tržišta, međutim, vremenom je postao vodeći indeks zemlje i jedan od najznačajnijih berzanskih pokazatelja u Evropi i svetu.

Tržišna kapitalizacija DAX indeksa 28. februara 2017. godine iznosila je 971,8 milijardi evra.

U donjoj tabeli se vidi od kojih kompanija je sastavljen indeks i koju težinu imaju pojedine akcije.

 

Objašnjenje za tabelu: 1. stubac – naziv kompanije, 2. stubac – delatnost komapnije, zatim njen logo, 4. stubac – težina (ponder) koju date akcije imaju unutar DAX indeksa, 5. stubac – datum uvrštavanja u indeks, 6. stubac – sedište kompanije i na kraju pokrajina.

 

Indeksom DAX 30 moguće je trgovati u vidu indeks CFD-ova, futures-a i ETF-ova. Zbog niskih troškova i široke dostupnosti u krugu trgovaca najomiljeniji instrument je DAX-ov CFD (contract for difference – ugovor na razliku u ceni).

U zavisnosti od brokerske kuće, DAX-ovi proizvodi se mogu pronaći pod sledećim nazivima (oznakama):
– DAX index
– DAX 30
– Germany 30
– DE 30
– GDAX
– Ger30_

Nije slučajno što je postao jedan od najpopularnijih proizvoda za trgovanje, naime, poseduje izuzetno dobar potencijal u pogledu ostvarivih profita, zato spada među najomiljenije proizvode trgovaca daytrader-a.

Od njegovog pokretanja do danas, zabeležio je izuzetno veliki rast vrednosti. Unutar dana ume da napavi velike oscilacije, čak i do 10%.

 

Osnovni kurs o trgovanju na berzi kreće 28- 29. marta 2020. u Beogradu!

Za ostale detalje i prijavu klikni ovde >>>