Blog: Štednja na jednostavan način – primena pravila 80/20 u ličnim finansijama

Štednja i formulisanje dugoročnih finansijskih ciljeva su ključni faktori uspeha u sferi ličnih finansija.  Međutim, kada je u pitanju štednja, implementacija iste u praksi mnogima teško pada.

U ovom tekstu želim da vam pokažem jednostavan način kako možete stvoriti solidnu ušteđevinu. Pravilo 80/20 pruža alternativu za one koji ne žele da se bave stalnim praćenjem svoje potrošnje, ali žele da odvoje određeni deo novca za rezervu.

 

Šta je pravilo 80/20? 

Pravilo 80/20 je jedan od najlakših pristupa štednji. Poenta je da u svim slučajevima odvojite 20% od svojih prihoda kao uštedu, a preostalih 80% opredelite za pokrivanje svojih obaveza i potreba. Najbolje je da tih 20% odvojite čim primite platu i do kraja meseca računate samo na preostalih 80%.

 

Primena pravila 80/20

Ovaj metod je pojednostavljena verzija takozvanog pravila 50/30/20. Pravilo su razradile Elizabet Voren, bivša profesorka prava na Harvardu, i njena ćerka Amelija Voren Tijagi. Prema njihovoj originalnoj teoriji, najefikasniji način štednje je da svoje prihode podelimo na tri dela. Od polovine plate (50%) pokrivamo svoje obaveze i potrebe, odnosno plaćamo kiriju, račune za komunalije, hranu, benzin i drugo. Od onih 30% finansiramo dodatne troškove, kao što su obroci u restoranima, izleti, karte za koncert, bioskop itd. Preostalih 20% je pomenuta ušteda.

Pravilo 80/20 je utoliko jednostavnije od originalne Voren- metode što ne pravi razliku između nužnih i dodatnih troškova. Ako primenite ovaj princip, sve što treba da uradite je da obratite pažnju da izdvojite 20% svojih mesečnih prihoda, a ostatak možete potrošiti na šta god želite.

 

 

Prvo plati sebi

Ako razmišljaš o uštedi, princip „prvo plati sebi“ je najvažnija stvar koju uvek treba imati na umu. Ali šta to tačno znači? Odgovor je jednostavan: čim dobiješ platu, prvo odvoji iznos koji želiš da uštediš, a zatim troši na sve drugo. Možda bi čak bila dobra ideja da podesiš trajni nalog za transfer, tako da ne moraš svakog meseca manuelno prebacivati novac na štedni račun. 

Ovo je važno jer što duže odlažeš da preusmeriš deo novca u štednju, veća je verovatnoća da ćeš ga potrošiti. Oni koji nemaju iskustva sa štednjom, često traže izgovore zašto nemaju mogućnosti da odvoje deo novca. Tu situaciju lako možeš izbeći tako što ćeš što pre izdvojiti tih 20%.

Praktično je da se novac namenjen štednji preusmerava na poseban račun koji nije direktno povezan sa platnom karticom. Time se oslobađamo iskušenja da trošimo više.

Danas postoji bezbroj različitih tehnika  za uštedu novca. Na internetu imamo razne aplikacije koje nam pomažu u praćenju i planiranju troškova.

Međutim, upotreba aplikacija za praćenje troškova i primena drugih sličnih metoda mnogima teško pada, jer zahtevaju previše napora. Iz tog razloga, obično već nakon kraćeg vremena odustaju od borbe za postizanje dugoročnih finansijskih ciljeva.

 

Prednost pravila 80/20 je upravo ta da je veoma jednostavno za primenu i lako ga je pratiti.

Jedino treba da obratimo pažnju na to da od mesečne zarade svaki put što pre izdvojimo tih 20 odsto. Nakon toga, na nama je da formiramo svoj životni stil tako da možemo živeti od preostalih 80%.

Ako se ti trenutno nalaziš u životnoj situaciji u kojoj ne možeš da odvojiš 20% svojih tekućih prihoda, počni sa 5% ili 10% ili 15%. Poenta je da kreneš da implamentiraš redovnu štednju u svoj životni stil, a kasnije u hodu možeš eksperimentisati sa proporcijama.

 

Berzanski master kurs kreće 19. februara 2022. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>