Blog: Sveti stop loss

Više puta su me već pitali šta je najvažnija stvar koju svakako treba uraditi dok trgujemo na berzi. Moj jednoznačan odgovor na ovo pitanje je: stop loss !!!

Pa da vidimo o čemu se radi. Stop loss ili drugim rečima zaustavljanje gubitka je nalog za automatsko zatvaranje pozicije, postavljen na cenovni nivo pri kom želimo da trgovanje bude zatvoreno, ukoliko cena krene suprotno u odnosu na naše očekivanje.  Svaki put kada pokrenemo trgovanje, moramo da odredimo cenovni nivo za automatsko zatvaranje pozicije, za slučaj da se očekivani smer kretanja cene iz bilo kog razloga ne bude ostvario.  

Ovo je posebno važno, jer ako ne ograničavaš moguće posledice neočekivanih promena na tržištu i ne primenjuješ stopiranje gubitka, sigurno ćeš imati velike gubitke. Dakle, pod svim okolnostima moraš koristiti nalog za stopiranje gubitka! Nema primedbi i nema izuzetaka!  ZABRANJENO je trgovati bez postavljanja stop loss naloga!

Ako samo jednom zaboraviš da koristiš stop loss, ili ga možda svesno ne postaviš, uradio si jako lošu stvar! Ne zato što ne može da upali jednom, dvaput ili čak deset puta! Početnička sreća je svima nama poznat pojam. S druge strane, garantujem da to neće funkcionisati mesecima. Nemoj slušati one koji ti savetuju da umesto stop naloga primenjuješ hedžing! Sa druge strane zanemarivanje stop naloga lako može postati navika opasna po naš kapital, od koje je jednako teško osloboditi se kao i od teških droga.

 

 

Svako ko ne koristi nalog za stopiranje gubitka može slobodno da baci kroz prozor svoj novac namenjen za trgovanje! Osnova upravljanja rizikom i minimizacije gubitaka je upotreba i pravilno upravljanje stop nalogom.

Ne sklanjam nož i makaze od dece zato što sam siguran da će se poseći, već zato što ne želim da dam šansu nepopravljivoj katastrofi.

Ukoliko slušaš savete raznih menadžera brokerskih kuća i umesto da primenjuješ stop loss, ti još otvaraš nove pozicije na trgovanju koje je već u gubitku, dakle kada bi inače trebalo realizovati mali gubitak, ti samo gomilaš gubitke i definitivno ideš u pogrešnom smeru, i samo je pitanje vremena kada ćeš obrisati (anulirati) svoj trgovački račun.

Primena stop loss-a je obavezna. Put do uspeha i velike zarade na berzi vodi kroz male gubitke, što znači da ako trgovanje (cena) ide u odgovarajućem smeru, profitu treba dozvoliti da poraste što više. A ako cena krene u smeru koji je za nas nepovoljan, gubitak treba preseći još dok je relativno mali. Dakle, profit pratimo dokle god raste, a gubitak sečemo čim krene. Ovo je tajna dugoročnog uspeha.

U sklopu naših edukacija detaljno proučavamo primenu ovog pristupa trgovanju. Na sledećem linku možeš pogledati zajedničku simulaciju trgovanja uz primenu stop loss naloga, koju smo sa polaznicima našeg kursa radili na jednom od naših webinara.

Za gledanje video snimka klikni ovde >>>

 

Berzanski master kurs kreće 19. februara 2022. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>