Blog: Tehnika berzanskog arbitražnog trgovanja

Arbitražno trgovanje ili investiranje je postupak koji se primenjuje u situacijama kada je ostvariva dobit zagarantovana tj. kada uočavamo situaciju u kojoj kupljeni proizvod sigurno možemo prodati po višoj ceni. Koje vrste arbitražnih poslova postoje?

 

Arbitražno trgovanje

U skladu sa gore pomenutom logikom, pod arbitražnom trgovinom podrzumevamo trgovanje istim instrumentom na dva različita tržišta, gde zahvaljujući različitim cenama (kursevima) ostvarujemo siguran profit.

Pretpostavimo da se akcijama određene kompanije trguje na Londonskoj berzi (LSE) po ceni od 10 funti. Na Njujorškoj berzi (NYSE), s druge strane, istim tim proizvodom trguje se po ceni od 11 funti. Putem prodaje akcija na NYSE, kupljenih ranije po nižoj ceni na LSE, odmah ostvarujemo profit. Ovo možemo da radimo sve dok su cene na tom nivou.

Ukoliko se bavimo ovom vrstom trgovine, moramo obratiti pažnju na provizije po transakciji, jer ako su one previsoke, mogu nam pojesti profit. Zato uvek treba napraviti prethodni proračun, da bismo videli da li se isplati izvršiti planirane transakcije.

Profesionalni trgovci koriste razne tehničke alate tj. specijalne softvere kako bi maksimalno iskoristili prilike za arbitražno trgovanje.

Ova vrsta trgovine ima primenu na tržištima akcija, robe, deviznih parova i kriptovaluta.

 

Arbitražno investiranje

O arbitražnom investiranju se radi kada možemo da ostvarimo pozitivnu razliku između kamatne stope određenog kredita (pozajmice) i investicije nižeg rizika. Dakle, prinos investicije je veći od iznosa kamate za kredit.

Nivo rizika je veoma bitan aspekt. U slučaju investicionih sredstava višeg rizika, ovo ne funkcioniše, jer što je veći rizik, veća je šansa da ćemo postići niži prinos od kamatne stope kredita, što bi dovelo do gubitka.

 

Zaključak:

U slučaju arbitražnog trgovanja ili investiranja, moramo ispoštovati nekoliko osnovnih pravila. Kod trgovanja obavezno pogledajmo kolike su naknade za transakcije, kako ne bismo na njima izgubili profit. Ako se bavimo investiranjem, isplati se ulagati samo uz niske rizike, jer time izbegavamo veće potencijalne gubitke.

 

Berzanski master kurs kreće 27. februara 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>