Blog: Tesla već vredi više od najveće američke banke

Nakon ogromnog porasta cene Teslinih akcija, ona je nedavno postala najvrednija kompanija u sektoru automobilske industrije, ali firma Elona Maska se tu nije zaustavila. Povećanje vrednosti se nastavilo, te je Tesla po tržišnoj kapitalizaciji nadmašila i najveću američku banku JP Morgan.

Tesla je poslednjih meseci prošla kroz veoma dinamičan period. Kompanija je prošlog jula stekla poziciju najvrednijeg američkog proizvođača automobila, a ubrzo potom se popela i na svetski vrh, prestigavši Toyota Motors.

Potom je uprava najavila uključivanje Teslinih akcija u indeks S&P 500, što je dalo dodatni zamah akcijama kompanije na berzi.

Najbolji dokaz dinamičnog napretka preduzeća Elona Maska predstavlja činjenice da je tržišna vrednost kompanije sada premašila i tržišnu kapitalizaciju najveće američke banke JP Morgan. Koliko je ovaj rezultat zapanjujući, može se videti ako se uporede rezultata dve kompanije. Banku vodi Džejmi Dajmon, jedan od najpoznatijih igrača američkog bankarskog sektora. Njegova kompanija zapošljava 250.000 ljudi, a u drugom kvartalu prethodne godine ostvarila je prihod od 33 milijarde dolara, uz dobit od 4,7 milijardi.   

 

Slika: Grafikon kretanja cene Teslinih akcija u proteklih godinu dana (klikni na sliku da bi je uvećao).

 

Za isto to vreme Tesla je ostvarila svega 6 milijardi dolara prihoda, što je inače za 5% manje nego godinu dana ranije. Profit kompanije je bio na nivou od svega 102 miliona dolara. U drugom kvartalu proizvela je 82.272 automobila i prodala 90.891 vozila. Iako optimistične kalkulacije nagoveštavaju da bi broj prodatih automobila ove godine mogao da dostigne 375.000, to je i dalje izuzetno mali broj kada se uporedi sa Volksvagenom koji je prošle godine prodao 10,97 miliona vozila.

Postoje analitičari koji kažu da je Teslin uspon jednostavno neodrživ i neopravdan, pogotovo jer se kompanija suštinski takmiči sa celokupnom svetskom automobilskom industrijom i upitno je koliko dugo će moći da održi svoju vodeću poziciju.

Ne samo zato što je sve veći broj proizvođača klasičnih automobila krenuo u razvoj električnih automobila, već i zato što brojni manji konkurenti širom sveta ugrožavaju Teslin položaj. Naravno, ne treba zanemariti da je izvršni direktor kompanije Elon Mask izuzetno talentovan lider, a period koji je pred nama pokazaće koliko će  biti uspešan u iznalaženju rešenja za nove izazove sa kojima se kompanija suočava.

 

Berzanski master kurs kreće 27. februara 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>