Blog: Top 10 pravila za uspeh u trgovanju

Svaki čovek poseduje ljudske osobine koje ga ometaju u postizanju uspeha u trgovanju. Pogotovo na početku, kada trgovac još nema dovoljno iskustva i rutine, te prirodne, instinktivne reakcije predstavljaju jednu od najvećih prepreka na putu ka uspehu.

Jako je važno razumeti da na berzi instinktivne reakcije u većini slučajeva ne doprinose postizanju dobrih rezultata, već naprotiv.

Dole sam naveo 10 večitih pravila koja treba poštovati kako bismo umeli dugoročno i stabilno zarađivati novac na berzi/ forex-u.

 

  1. Kada donosiš odluku o trgovanju, ne slušaj nikoga!

Ovo je jedno od glavnih pravila, koje mnogi ne poštuju. Misle da samo zato što neko sebe naziva “analitičarem” sigurno vidi budućnost ili može bolje da proceni šta će se desiti u narednom periodu. Ja sam već dovoljno puta iskusio koliko to skupo košta, prema tome moja glavna preporuk za svakoga je sledeća: svoje odluke o trgovanju donosite na bazi sopstvene analize, a ne na osnovu mišljenja drugih ljudi.

 

  1. Nemoj trgovati pod uticajem FOMO efekta!

Trgovanja koja sam pokrenuo iz straha da ću izostati iz neke dobre situacije, meni su skoro uvek donela gubitak. Treba trgovati smireno i trezveno. Nećeš izostati ni iz čega. Uvek će biti povoljnih prilika. Pogotovo sam naučio da ne ganjam cenu, tj. ako sam propustio neki veći cenovni pomak, tada više neću pokretati trgovanje, sačekaću da se cena ponovo povuče ili ću tražiti drugu priliku.

 

  1. Budi disciplinovan i uvek se drži svoje strategije!

Pravim novcem trguj samo kad već imaš dobro definisanu, detaljnu, testiranu strategiju. Kada trguješ, sledi svaki elemenat svoje strategije, čak i ako ponekad postoje i druge opcije. Ako odstupiš od svoje strategije, čiju efikasnost poznaješ, kročio si na nepoznati teren i preuzimaš veliki rizik. Ako želiš da promeniš određene elemente svoje postojeće strategije, prvo testiraj kako funkcioniše sa tim izmenama, da bi znao kakav će biti njihov rezultat.

 

  1. Nije bitno da li si u pravu, već da li zarađuješ novac!

Ovo je takođe velika istina. Neka ti ne bude bitno da li si bio u pravu, već da li si zaradio. Srećom, ja sam se oslobodio tog ponašanja ali sam na početku i ja s vremena na vreme upao u zamku ego-trgovanja. Hteo sam da pogodim gde je najviši vrh, a gde najniže dno na grafikonu. Svo su to suvišni grčeviti pokušaji koji većinom dovode do gubitka.

 

  1. Tržište nije logično.

Moje inženjersko obrazovanje i logično razmišljanje takođe su mi uzrokovali mnogo poteškoća u trgovanju. To je zato što se tržište često ponaša nelogično. Uzalud mislimo da bi cena trebala da raste ako samo pada. Buffett kaže da tržište može biti mnogo iracionalnije nego što tvoj novčanik može da izdrži. I to je zaista tako. Upravo iz tog razloga uvek treba upravljati rizikom, ograničavati mogući gubitak (koristiti stop loss nalog) i tako možemo izbeći nepoželjna iznenađenja.

 

 

  1. Trguj na osnovu onoga što vidiš, a ne onoga što misliš da bi trebalo da bude!

Ovo je takođe jedan od važnijih postulata, ali je vrlo teško ispoštovati ga. Svojevremeno sam dosta puta imao ideju gde bi cena trebala da ide, a to se naravno najčešće nije desilo. Uvek trguj na osnovu onoga što vidiš na grafikonu, ne pokušavaj da predviđaš i pogađaš reakcije tržišta.

 

  1. Pozitivan stav.

U lošem emotivnom stanju se ne sme trgovati! Ako imaš negativne emocije i loše se osećaš, moraš nekako izaći iz tog stanja pre trgovanja. Ako ti to ne ide, nemoj sesti pred računar toga dana.

 

  1. Umesto nadanja, upravljaj rizikom!

Jedina stvar koju ti kontrolišeš na tržištu je rizik. Koliko ćeš u pojedinim trgovanjima zaraditi, u najvećoj meri nije do tebe. Zato se prve svega moraš fokusirati na upravljanje rizikom.

 

  1. Odgovarajuće određivanje veličine pozicija.

Preuzimanje prevelikih rizika i nepravilno određivanje veličine pozicija jedna je od najvećih grešaka. To je najčešći razlog gubitnih trgovanja, većina početnika prokrvari zbog toga. Bez obzira što smatraš da je data prilika izvanredno dobra, ne smeš ući u trgovanje po principu “all-in”, jer to može biti pogubno. Naravno, može ti se desiti da te sreća katkad pogleda ali  ne bi trebalo sistem trgovanja i zarade bazirati na sreći.

 

  1. Nije tvoja greška…

Ako je trgovačka pozicija rezultirala gubitkom, a ja sam sve odradio poštujući sva pravila strategije, to nije moja greška. Neuspešna trgovanja su takođe deo procesa. To ne treba da nas opterećuje. Ako je moguće, treba izvući neophodne zaključke i ići dalje. Ukoliko upravljamo rizikom, gubitke ćemo svakako ograničavati i svesti na najmanju moguću meru.

 

Napravi sebi podsetnik

Gore navedena pravila su večiti principi koje vredi uvek imati na umu. Važno ih je uključiti u svakodnevnu rutinu i uvrstiti među svoja pravila trgovanja, jer su ključni za postizanje uspeha. Vredi ih odštampati i istaći na vidnom mestu u sobi za trgovanje, da ih se uvek setiš.

 

Berzanski master kurs kreće 13. juna 2020. u Beogradu.  Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>