Blog: Tri stuba bogatih

Bez obzira što novac nije sve, niti treba da nam bude glavna stvar u životu, ipak, kvalitet našeg života u velikoj meri zavisi od količine novca kojim raspolažemo. Međutim, osim visine zarade koju ostvarujemo, jako je bitan i način na koji novac zarađujemo.  

Prema načinu ostvarivanja zarade, postoji osnovna podela na aktivnu i pasivnu zaradu.

Aktivnu zaradu ostvarujemo ukoliko radimo kao zaposleni kod nekog poslodavca ili kao samostalni preduzetnici koji sami obavljaju većinu posla kojim se bave (advokat koji radi u svojoj advokatskoj kancelariji, lekar koji radi u svojoj privatnoj ordinaciji, knjigovođa koji radi u svojoj agenciji itd.)

Pasivnu zaradu ostvarujemo pre svega putem investiranja, putem naplate autorskih prava ili na drugi način. Za ovaj vid zarade je karakteristično da ne moramo svakodnevno

Uspešni ljudi, koji su na pošten način postigli finansijsku nezavisnost, imaju pasivne prihode koje prvenstveno ostvaruju putem investiranja, oslanjajući se pri tome na tri stuba bogatih, a to su:

  •  berza,
  •  nekretnine i
  •  biznis.

Pogledajmo ih sada redom, da bismo utvrdili koje su im glavne karakteristike.

 

 

Pod investiranjem u biznis podrazumeva se kupovina čitavih kompanija, koje stvaraju dobit za svog vlasnika. U ovom slučaju, sam investitor nije zaposlen u kompaniji koju je kupio, već ima ulogu vlasnika  koji rukovodi i nadzire poslovanje kompanije.

Ovo je jedan uzbudljiv i zanimljiv način ostvarivanja prihoda, koji ima jednu slabu tačku, a to je da u startu zahteva relativno veći kapital. Isto tako, da bi rukovođenje datom kompanijom bilo uspešno, neophodno je posedovati određeno znanje i iskustvo iz oblasti njenog  poslovanja.

 

Sledeću oblast investiranja čine nekretnine. U ovom slučaju, pasivan prihod potiče od izdavanja prethodno kupljenih stanova, kuća, poslovnog prostora, vikendica, garaža… Ovo je takođe dobar način za ostvarivanje dugoročnih, stabilnih pihoda.

Najveći nedostatak investiranja u nekretnine je što takođe zahteva posedovanje relativno većeg kapitala, čak i u slučaju kupovine samo jedne nekretnine. Osim toga, investiranje u nekretnine karakteriše niska likvidnost, dakle, ako nam je iz nekog razloga potreban novac i želimo da prodamo nekretninu po realnoj tržišnoj ceni,  verovatno će nam biti potrebno određeno vreme  dok pronađemo kupca.

 

Na osnovu navedenog, možemo zaključiti da gore navedene forme investiranja predstavljaju odličnu mogućnost za generisanje redovnih pasivnih prihoda, ali zahtevaju relativno veliki početni kapital.

To takođe znači da investiranje u biznis i u nekretnine verovatno neće biti dostupno onima koji trenutno kao zaposleni rade za platu i nemaju mnogo ušteđevine.

 

U tim slučajevima odgovarajuće rešenje može da predstavlja treća investiciona forma – berza. 

U najosnovnijem slučaju, na berzi možemo ostvariti pasivnu zaradu na dva načina:

  • putem dobiti na kursnoj razlici (kupujemo jeftinije i prodajemo skuplje)
  • putem dividende (dividenda je iznos novca, deo ostvarene dobiti, koji kompanije isplaćuju svojim akcionarima, najmanje jednom ili više puta godišnje).

Nasuprot gore pomenutim formama investiranja, u slučaju berze ne postoji  ograničenje u pogledu početnog kapitala. Trgovački račun možemo otvoriti već od 1 evra, stoga je ulaganje na berzi dostupno svima, bez obzira na trenutno imovinsko stanje.

Među glavne prednosti berzanskog poslovanja svakako spada i visoka likvidnost. Ako nam je iz nekog razloga hitno potreban novac, svoje akcije možemo prodati u roku od nekoliko sekundi, putem 2-3 klika na tastaturi. Osim toga, nije zanemarljivo da je na berzi moguće ostvariti veće prinose, u odnosu na druge forme investiranja.

 

Za koju god formu investiranja se budeš odlučio, pre nego što kreneš da ulažeš svoj novac, potrudi se da prikupiš neophodno znanje, koje će ti omogućiti da budeš uspešan u tome.