Blog: U narednom periodu može doći do najvećeg ekonomskog rasta u poslednjih 40 godina

Prema proceni određenih analitičara, ove godine bi u Sjedinjenim Državama mogao da se ostvari ekonomski rast koji nije zabeležen u proteklih 40 godina, na nivou preko 6%. Uporedo sa dinamičnim rastom broja vakcinisanih (u SAD se svakodnevno vakciniše do 2,5 miliona ljudi), potrošači su odmah ludački krenuli sa rezervacijama restorana, smeštaja i avio letova, bukvalno su doveli do blokade aplikacije za rezervaciju smeštaja – Airbnb. Broj rezervacija je toliko skočio, da je već nadmašio nivo od pre epidemije.

Fundamentalna pozadina ove situacije leži u tome što novca ima na pretek, naime, štednja je porasla na 13,7%, na najvišu vrednost od 1975. godine. Američka domaćinstva su pre epidemije, u januaru 2020. imala 1.200 milijardi dolara ušteđevine, koja je do proleća 2021. porasla na 3.900 milijardi. Toliko se više zaradilo, nego što se trošilo. Jednostavno, nije bilo mogućnosti da se potroši novac, jer mnoge usluge nisu bile dostupne zbog zatvaranja lokala, prodavnica, turističkih destinacija itd. U narednom periodu građani SAD će se truditi da nadoknade sve što su u proteklih godinu dana propustili. Pošto Amerika uvek ide nekoliko koraka ispred sveta, verovatno će slični obrasci biti primetni u svim razvijenim ekonomijama, sa zakašnjenjem od nekoliko meseci.

 

 

Potražnja je eksplodirala za svim proizvodima i uslugama na koje se nije moglo trošiti u poslednjih godinu dana. Zaista, ko ne bi konačno otišao u dobar restoran, u banju ili na koncert, u muzej… i na kraju seo u avion i otputovao na neko lepo mesto za odmor. Koliko odlazaka u restoran, koliko putovanja je propušteno u prethodnoj godini? Ako se ove godine bude nadoknadila samo trećina toga, to će biti ogroman skok u turističkoj potražnji, što će se odraziti na ugostiteljski sektor i posredno na sve ostale privredne grane.

Dakle, oslanjajući se na ove analize, očekuje se da će doći do značajnog ekonomskog oporavka, pravog buma. Ovo očekivanje je već delimično ugrađeno u cene na tržištu obveznica, kapitala i roba, što se vidi i na grafikonima glavnih američkih indeksa.

 

Berzanski master kurs kreće 12. juna 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>