Blog: U Sjedinjenim Državama su „svi” postali trgovci akcijama

Za vreme globalnih mera karantina od marta prošle godine na sceni se pojavila čitava nova generacija trgovaca akcijama. Zahvaljujući aplikacijama koje znatno pojednostavljuju trgovanje, oživelom bikovom tržištu nakon prethodnog pada i dosadi koja često prati mesece boravka kod kuće, milioni američkih građana postali su aktivni trgovci akcijama tokom pandemije.

U prvih šest meseci prošle godine, udeo malih investitora u ukupnom obimu trgovanja na američkim berzama bio je 19,5%, naspram 14,9% u 2019. godini. Bilo je dana kada je aktivnost ove grupe na tržištu dostizala i 25%. Tokom poslednjih 11 godina, udeo malih investitora na berzi u SAD-u kretao se na sledeći način:

 

 

Jedna od najpopularnijih aplikacija za trgovanje u SAD-u je Robinhood, koji je doživeo ogroman porast broja registrovanih klijenata, naime u prvom kvartalu prethodne godine dobili su 3 miliona novih korisnika. Do danas imaju ukupno 13 miliona klijenata čija je prosečna starost 31 godina, dakle, u pitanju je prilično mlada populacija.

Sličan trend otvaranja novih računa zabeležio je i E*Trade, jedna od vodećih američkih brokerskih kuća. Broj otvorenih računa pri E*Trade u periodu između decembra 2018. i maja 2020. godine prikazan je na sledećoj slici (navedene brojeve treba pomnožiti sa 1000):

 

 

260.493 novootvorenih računa tokom marta 2020. predstavlja povećanje u roku od samo mesec dana veće nego ukupan rezultat za bilo koju prethodnu godinu.

Sve ovo pokazuje da je situacija izazvana krovnavirusom značajno povećala interesovanje ljudi za berzansko trgovanje u Sjedinjenim Državama.

S obzirom da na berzi imamo mogućnost da trgujemo u oba smera (kako u rastućem, tako i u opadajućem smeru), velika cenovna kretanja od početka prošle godine do danas donela su mnogo dobrih prilika za one koji poseduju znanje da ih iskoriste.

 

Berzanski master kurs kreće 27. februara 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>