Blog: Trgovanje na OTC tržištima

Skraćenica OTC predstavlja početna slova engleskog izraza „Over The Counter”, što u slobodnom prevodu znači „trgovina preko pulta”, a označava trgovinu koja se ne odvija centralizovano na nekoj od regulisanih berzi.

Najvažnija karakteristika OTC tržišta je da se u njihovom slučaju transakcije ne odvijaju na jednoj od berzi, već obično banke ili drugi pružaoci finansijskih usluga obezbeđuju interfejs za trgovanje. Iako se ova tržišta često nazivaju OTC berzama, to zapravo nije adekvatan naziv.

 

Vrste vanberzanskih tržišta

Na vanberzanskim tržištima možemo naći širok spektar finansijskih instrumenata za ulaganje, jer su na njima takođe dostupni gotovo svi proizvodi koji već postoje na uređenim tržištima, kao i širok spektar finansijskih derivata. U stvari, najveći deo obima trgovanja na tržištu derivata čine transakcije sprovedene na OTC tržištima.

Trgovanje deviznim parovim se u najvećoj meri odvija na OTC tržištu. Za trgovanje akcijama takođe postoji vanberzansko tržište na kom se obično trguje kompanijama sa niskom tržišnom kapitalizacijom. Na primer, američke akcije Pink Sheets su mahom vanberzanske akcije. Ni trgovanje kriptovalutama se ne odvija na pravim berzama, već na tzv. menjačnicama koje predstavljaju određenu vrstu OTC tržišta.

Poslovanje na vanberzanskim tržištima ima svoje prednosti i nedostatke u odnosu na trgovanje na centralizovanim i strogo regulisanim berzama.

U tabeli ispod prikazane su razlike između tradicionalnog berzanskog i vanberzanskog tržišta. 

 

 

OTC tržišta nemaju fizičko sedište, zato postoji veći rizik u slučaju da se neka od strana ne pridržava sporazuma, ali trgovcima nudi i veće mogućnosti zbog velike fleksibilnosti. Činjenica da na ovom tržištu ne postoji centralizovano nadzorno telo, ne znači da njegovi učesnici ne moraju biti podvrgnuti nadzoru određenih regulatornih institucija.

 

Berzanski master kurs kreće 12. juna 2021. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>