Blog: Velikani berze – Andre Kostolanji

Berzanski guru Andre Kostolanji (Andrew Kosztolanyi) rođen je 9. februara 1906. godine u Budimpešti. Smatrao je sebe investitorom, pa je često govorio: špekulanti donose likvidnost berzi, ali pravi investitor razmišlja na duge staze.

Više puta je izgubio sve, ali je bezrezervno verovao u moć dolara, i nakon svih svojih padova uvek je iznova ustajao, dok na kraju nije postao „glavni guru špekulanata“. Od 1948. godine živeo je u Parizu, Minhenu i na Francuskoj rivijeri, a najbolje se osećao na parketu svetskih berzi.

Renomirani časopisi su se takmičili za njegove autorske tekstove. Svoje iskustvo je delio sa drugima u vidu predavanja, knjiga i seminara. Njegova pisana dela prevođena su na mnoge jezike i prodavana u milionskim primercima.

Bio je sjajan sagovornik, briljantan zabavljač, gostovao je u brojnim radio i TV emisijama. Eksplicitno i oštro je komentarisao dešavanja u sferi finansija i monetarne politike na više jezika – na mađarskom, nemačkom, engleskom i francuskom.

 

 

Ovo su neke od njegovih nezaboravnih izreka:

 „Cela berza zavisi od toga da li ima više akcija nego idiota ili više idiota nego akcija.”

 „Ko želi dobro da spava, kupuje obveznice, ko želi dobro da jede, kupuje deonice.”

 „Špekulant ponekad može više profitirati od tuđih gluposti, nego od sopstvene pameti.

 „Ako si na berzi kupio nešto, zbog čega imaš besane noći, prodaj to što pre.”

 „Što se mojih ideoloških uverenja tiče: srce mi je levo, glava desno, a novac u Americi.”

Na osnovu svog iskustva, smatrao je da cene na berzi ne određuju stvarni događaji, već reakcija ljudi na te događaje. Mnogo puta je citirao Njutna, koji je i sam trgovao na berzi: „Mogu da izračunam putanju nebeskih tela sa centimetarskom preciznošću, ali ne i to za koliko će luda masa pomeriti cene akcija.”

Savete stručnjaka je smatrao manipulacijom i generalno je radio suprotno od onoga što su mu savetovali poznati konsultanti.

Ostao je entuzijastični mađarski patriota do svoje smrti, a njegova reputacija je pomogla u promociji mađarskih hartija od vrednosti, a i same Budimpeštanske berze, čiji je bio počasni predsednik.

Dokaz njegove visoke reputacije je i to da su ga u devedesetoj godini života zamolili da prihvati ulogu u reklamnom spotu jednog proizvođača automobila.

Andre Kostolanji je smatrao da je berzansko poslovanje jedno od najzanimljivijih zanimanja, za koje je potrebno mnogo zdravog razuma. Devedeset drugi rođendan je proslavio na Budimpeštanskoj berzi, gde je rekao da „igrači” na berzi žive dugo, jer stalnim razmišljanjem i špekulisanjem održavaju sebe u dobroj kondiciji. Berzanski guru je umro 14. septembra 1999. godine.

Često je, kada je čuo da ga uzdižu do neba, skromno rekao:

„49 odsto svih mojih poslovnih odluka bile su promašaj, samo u 51 odsto slučajeva sam postupio ispravno. Moj uspeh se zasniva na onih 2 posto ralike.“

 

Berzanski master kurs kreće 19. februara 2022. u Beogradu!  

Za prijavu i ostale detalje klikni ovde >>>