Kompanije koje plaćaju dividendu više od 100 godina

U prethodnim blog zapisima bilo je reči o tome da se politika isplate dividende razlikuje od kompanije do kompanije. Postoje kompanije koje dividendu isplaćuju na godišnjem, na polugodišnjem, na kvartalnom ili na mesečnom nivou, dok neka akcionarska društva svoju dobit radije opredeljuju u druge svrhe i uopšte ne plaćaju dividendu ili je isplaćuju samo u određenim situacijama.

Među svim tim kompanijama ima primera i za takve koje već dugi niz godina, decenija, pa čak i više, svojim akcionarima redovno isplaćuju dividendu. Ta privredna društva se naravno nalaze u zemljama gde berze bez prekida funkcionišu već dugo vremena. Takva praksa postoji i u SAD.

Primeri kompanija koje imaju dugu tradiciju plaćanja dividende:

 

ExxonMobil

Kompaniju je osnovao John D. Rockefeller pod nazivom Standard Oil Company. Dividendu plaća od 1882. godine, tj. već 137 godina. Bez obzira na povremene turbulentne situacije na tržištu nafte, stabilno posluje i razvija svoje poslovanje. Aktuelna cena njenih akcija je 77$, dividendni prinos je 4,51%.  

 

 

Eli Lilly

Poznata farmaceutska kompanija svojim akcionarima isplaćuje dividendu od 1885. godine (134 god. unazad). Trenutna cena njenih akcija iznosi 108$, aktuelni dividendni prinos je 2,38%.

 

Consolidated Edison

Dividendu takođe plaća počev od 1885. godine. Posluje u oblasti distribucije električne energije. Aktuelna cena akcija je 88$, dividendni prinos je 3,34%.

 

Colgate-Palmolive

Kompanija poznata po proizvodnji paste za zube i drugih kozmetičkih preparata dividendu plaća od 1895. godine (124 god.). Trenutna cena akcija je 74$, dividendni prinos je 2,32%.  

 

York Water Company

Relativno mala i manje poznata kompanija koja se bavi distribucijom vode u gradu Jork u Pensilvaniji. Ističe se po tome što dividendu plaća od 1815. godine, tj. 204  godina unazad! Cena njenih akcija je 35$, aktuelni dividendni prinos iznosi 1,95%.

 

Procter & Gamble

Velika kompanija između ostalog poznata po proizvodnji Pampers pelena, dividendu plaća od 1891. godine (128 godina unazad). Za nju se vezuje i jedan interesantan podatak, da je tokom 59 godina u kontinuitetu iz godine u godinu povećavala visinu dividende. Aktuelna cena akcija je 115$, dividendni prinos je 2,58%.

 

Stanley Black & Decker

Jedan od najvećih proizvođača električnih alata u svetu. Dividendu plaća od 1877. godine (142 god.). Trenutna cena njenih akcija je 146$, dividendni prinos je 1,8%.

 

Na osnovu ovih primera može se zaključiti da u SAD postoje brojne kompanije koje imaju veoma dugu tradiciju plaćanja dividende.